Saturday, March 28, 2009

60 saat

Hanya 60saat.....malam ini....mari kita sokong "DUNIA dalam waktunya". Satu permulaan...alangkah baiknya, kalau adanya 60 saat lagi untuk protes peperangan..60 saat lagi untuk protes perjuangan hak asasi wanita...60 saat lagi untuk protes perdagangan manusia...alangkah baiknya.....
..Tentu kita bergelap gelita kerana waktu 24jam tidak dapat merangkumi masalah dunia kita yang semakin sakit..semakin merah...semakin hilang serinya.

Hanya 60saat.....satu permulaan...

Friday, March 27, 2009

Tetamu Malam

Saya pernah terbaca cerita ini dalam versi Bahasa Inggeris. Saya membuat sedikit penterjemahan disini kerana saya ingin berkongsi cerita menarik ini dengan kawan-kawan blogger yang mengenali diri saya. Saya harap cerita ini sedikit sebanyak boleh mengubah cara kita berfikir dan juga cara saya berfikir. Ini hanyalah sebuah cerita...Salam Sejahtera.

Malam itu mereka mengujungi rumah mewah tersergam indah di atas bukit itu. Mereka mendiamkan diri sahaja walaupun kedatangan mereka tidak disambut dengan ramah. Mereka memandang sekeliling..rumah besar ini persis istana..indah dengan segalanya. Cukup hebat! Orang berada...

Mereka terpaksa bermalam disana...walaupun mempunyai beberapa bilik tamu tapi pembantu rumah membawa mereka ke bilik di ruang bawah tanah. Tanpa selimut..tanpa bantal mereka dibiarkan bermalam disitu....

Sewaktu memandang sekeliling..mereka ternampak lubang besar di dinding... Si tua memberitahu..."mari kita menampal dinding itu" Si muda terpinga-pinga..kurang mengerti. Tetapi kerana rasa hormat pada si-Tua..dia langsung bersama-sama menampal dinding itu tanpa banyak soal.

Keesokkan harinya mereka melewati pula sebuah rumah yang paling buruk. Dindingnya sedikit berlubang. Atapnya cuma berlandaskan daun nipah yang dijahit rapi. Tetapi kali ini sikap tuan rumahnya jauh berbeza dari yang dikunjungi kelmarin.

Tuan rumah milik rumah kecil ini cukup ramah. Dia mempelawa tetamu malam yang tumpang
semalam makan bersama mereka.

Katanya, " marilah makan bersama kami..makanan yang ada tidak seberapa.."
Mereka juga memberikan satu-satunya tilam nipis yang ada kepada tetamu malam itu.

Dan malam itu juga musibah menimpa tuan rumah yang baik hati ini. Satu-satunya lembu peliharaan mereka mati. Si Muda tidak dapat menahan perasaan lagi.

Diajukan soalan ini kepada si Tua "Mengapa kamu menolong orang kaya yang sombong dan tidak mengendahkan kita dengan menampal dindingnya yang berlubang?"
"Dan mengapa pula kamu membiarkan satu satunya lembu peliharaan tuan rumah yang melayan kita dengan baik mati tanpa berbuat apa-apa?"

"Kamu akan faham juga akhirnya..." "tunggulah sehingga esok pagi..akan aku jelaskan" kata si Tua.

Keesokkan harinya, si Tua menjelaskan kepada si muda tentang persoalan yang diajukan kepadanya.

"Aku nampak emas semasa memandang kearah dinding yang berlubang itu..." Aku minta kita menampal lubang itu supaya orang kaya itu tidak akan terjumpa harta itu"
dan ditambahnya...."..dan pada malam kelmarin, sewaktu kita di rumah orang yang baik hati itu...malaikat maut datang dan meminta nyawa isteri orang yang baik hati itu..dan aku memberinya lembu mereka sebagai tukaran nyawa"! (anda tentu tahu mereka bukan manusia biasa...dalam cerita inilah..)

Aaaaahhhh...bukankah kita seperti itu kadang-kadang? Cepat berprasangka yang tidak baik akan sesuatu yang kita lihat, lalui atau baca?

Friday, March 20, 2009

Tajamnya duri...Baru-baru ini saya telah pergi ke sebuah daerah yang agak jauh dari bandar Kota Kinabalu atas urusan kerja. Seronok juga kalau dapat bekerja dan mencuci mata...kurang juga rasa 'stress'. Itulah sebabnya blog ini terasa sunyi sepi sahaja..uhuk-uhuk.

Majikan saya yang memandu pada hari itu dan semasa melewati sebuah perkampungan di bahagian Ranau, kami nampak beberapa pondok kecil yang menjual buah durian.
Wah...teruja benar majikan saya. Kami bertiga (majikan, isterinya dan saya) terus 'lepak' sebentar di pondok itu sambil menikmati hidangan yang lazat itu.

Inilah pengalaman pertama saya makan terus dari tapak penjualan...
Aikkk...sedap juga makan terus di situ...saya duduk bersantai sahaja dan tersenyum memandang perempuan yang menjual buah durian itu.

Pada mulanya saya sangka perempuan itu belum berumahtangga kerana orangnya agak cantik dan menarik. Biarpun berpakaian kampung, kecantikan perempuan itu memang terserlah. Oleh kerana dia cantik, pernah juga dia didatangi pelanggan yang cuba mengodanya serta memberikan cadangan 'sampah' sebegini kepadanya.

Bikin apa kamu kerja begini..bagus ikut saja saya'

"Saya hanya tersenyum saja" katanya kepada saya. Banyak lagi karenah karenah pelanggan yang membuatkan dirinya tersenyum. Kadang-kadang dia membalas juga..

"memang beginilah hidup kami..orang kampung.." katanya kepada saya sambil memandang jauh.

Saya cuma mengangguk-anggukkan kepala sahaja pabila mendengar ceritanya itu. Saya rasa memang benarlah...memang ada orang yang hanya 'hidup' kalau ada wang dan harta benda...Tetapi mereka silap..bukan semua orang berpendapat begitu.
Saya rasa kesihatan yang baik adalah harta kita yang penting. Apa guna wang bertimbun..tetapi sakit!

Kadang-kadang saya berfikir pula...untuk mencari nafkah hidup..berapa banyak yang kita perlu untuk hidup...berapa banyak yang kita perlu untuk mencapai matlamat 'SUDAH CUKUP"?

Pendapat sayalah, pengalaman hidup yang susahlah yang akan membentuk sikap dan jati diri seseorang itu. Seperti buah durian..disebalik tajamnya duri ...didalamnya lemak manis rasa isinya. Hmmm...sedapnyerrrr...Nyum nyum..

Thursday, March 12, 2009

Cantik Bunga Sahara..silapnya dimana?

Semasa berkunjung ke Negara Thailand dua tahun yang lalu, saya berkesempatan
menonton persembahan 'Tiffany' yang diadakan di Pattaya, sebuah daerah kecil di
Negara Siam itu.

Apa yang menakjubkan disini ialah persembahan tarian dan sketsa pendek yang dipersembahkan diatas pentas auditorium itu sebenarnya dimainkan oleh lelaki yang berperwatakan lembut - Pondan (Maaf, demi penulisan yang berhemah, saya
ingin menamakan mereka 'bunga' sahaja)
Saya agak terpesona melihat mereka ini ...kerana mereka mempunyai
perwatakan seakan-akan perempuan dan memiliki kulit dan tubuh badan
yang agak 'ahem-ahem'.

Selepas sahaja selesai persembahan Tiffany itu dan sewaktu menunggu
pelancong-pelancong lain yang turut mengikuti rombongan bas yang sama,
saya mengajukan beberapa soalan kepada pemandu pelancong kami yang
berbangsa Cina-Thai itu.

Saya bertanyakan tentang penjagaan badan mereka kerana saya agak
mushkil..bukankah mereka itu sebenarnya dilahirkan lelaki? (selain dari
pembedahan plastik..ada juga yang cuma makan pil hormon sahaja..tiada
penukaran jantina yang berlaku)

Cik Dauntip, pegawai pelancong itu memberitahu saya bhawa
'bunga-bunga' ini mengambil suntikan hormon sekurang-kurangnya
seminggu sekali untuk mengekalkan bentuk badan mereka.

Sebenarnya, saya pernah juga terbaca sebuah artikel berkenaan perkara ini
tetapi kerana sifat ingin tahu saya begitu mendalam..saya mengajukan soalan
lagi kepadanya..

"tidakkah dengan mengambil suntikan hormon ini sedikit sebanyak akan
menggugat kesihatan? (iyalah...kan ada pengubahan hukum alam...mereka
bukanlah perempuan tulin tetapi sebenarnya lelaki)

Jawapan yang saya terima dari Cik Dauntip itu sungguh memeranjatkan.
"Kalau bernasib baik..mereka hanya dapat 'bertahan' sehingga 60tahun.
Selalunya, mereka-mereka ini 'bertahan' sampai 40tahun sahaja" katanya
kepada saya.

Banyak yang saya fikir selepas itu. Benarkah mereka dilahirkan begitu?
Benarkah mereka berjiwa perempuan tetapi terperangkap di dalam tubuh
badan seorang lelaki?

Ada yang mengatakan bahawa mungkin ada kaitan dengan hormon...pembawaan
dari kecil lagi...dan macam macam lagi.
Ada juga faktor faktor lain yang dikatakan telah menyumbang kepada

identiti yang agak 'taboo' dikalangan masyarakat timur kita.

Saya juga pernah berkawan dengan dua orang 'bunga' sewaktu di sekolah
menengah. Mereka betul-betul berperwatakan seperti perempuan. Lembut..
tapi bukan yang lembut...dan kasar..bukan pula yang kasar. Mereka ini
berjiwa lembut...mereka juga mengalirkan airmata seperti kita. Mereka juga
mempunyai perasaan. Hati mereka cepat tersentuh dan mereka juga agak cekal.

Mereka tahu masyarakat timur seperti kita sukar benar untuk menerima
keunikan mereka dikalangan kita. Saya rasa serba salah pula semasa menulis
artikel ini kerana saya tidak faham mengapa adanya 'lelaki' seperti ini dan sebaliknya.

Masyarakat selalunya memberikan 'lirikan' yang tidak selesa apabila terjumpa
mereka ini..tetapi tidak ada yang meminta dilahirkan sebegitu atau......memang ada
sebab lain disebaliknya?

Mereka tentu rasa terpinggir..seperti bunga di padang sahara..cantik tetapi terpinggir.
Salah siapa? Silapnya dimana?

Thursday, March 5, 2009

Saat itu..saya tahu saya akan mati

Semasa menonton 'I shouldn't be alive' di satu saluran televisyen swasta..saya teringat semula sesuatu yang benar-benar berlaku beberapa tahun yang lalu. Cerita yang lama..tetapi telah banyak mendewasakan saya.

Masih jelas di minda saya, malam itu tidak berbulan. Gelap betul..Saya tidak memandu tetapi sahabat saya yang memandu malam itu. Kami sangka kereta di hadapan kami ingin membelok ke persimpangan yang sama ..rupa-rupanya tidak pula. Kereta itu membuat satu pusingan 'U' yang tidak dibenarkan dan menyebabkan kami hampir terkandas ditengah-tengah jalanraya kerana jarak kereta kami agak rapat diantara satu sama lain.

Kawan saya terpaksa memberhentikan kereta ..nyaris juga terlanggar tetapi tidak. Apa yang menakutkan selepas itu adalah soal hidup dan mati. Kami tidak sedar tiba-tiba muncul sebuah lori yang agak besar dari arah belakang menuju kearah kami. Saat itu....bagaikan terhenti! Kami tidak menjerit tetapi wajah kami betul-betul pucat lesi. Pada detik itu, saya tahu saya mungkin akan mati.

Nasib benar-benar menyebelahi kami...lori besar itu menekan break. Jaraknya dengan jarak kereta kami hanyalah 3 meter sahaja. Dapatkah anda tahu betapa bersyukurnya saya kerana masih hidup?

Bila saya renungkan semula semua ini..saya tertanya-tanya pada diri saya..apakah yang akan berlaku kalau malam itu ajal benar-benar telah menunggu saya? Sudahkah saya meminta maaf pada mereka yang telah saya sakiti..(kalau ada) dan..sudahkah saya memaafkan orang yang melakukan perbuatan yang menyakitkan hati saya?

Adakah saya seorang anak yang baik dan taat pada ibubapa? ..adakah saya seorang kakak dan adik yang baik? Adakah juga saya seorang sahabat yang baik? Apakah perkara yang terbaik pernah saya lakukan semasa hidup didunia ini?

Pernahkah terlintas dibenak anda tentang persoalan ini? Mengapa ada sesetengah diantara kita yang membenci diri sendiri...dan tidak pernah berasa bersyukur diatas 'nyawa' yang diberi..?

Sekarang...saya masih hidup. Saya masih dapat melihat..masih dapat merasa..menghidu dan menyentuh.... Saya tidak meminta apa-apa. Saya rasa cukup kalau masih dapat menghidu wangi rumput yang ditebas...melihat anak ikan berenang disungai...berjalan tidak bersepatu di pantai dan melihat cantiknya matahari yang terbit di ufuk timur... dan.....dan ..dan....dan...