Thursday, July 30, 2009

JENAYAH...sesuatu yang perlu anda tahu!

Saya ingin bertanya, pernahkah anda mendapat emel berkenaan cerita Jenayah yang disampaikan oleh rakan-rakan yang melalui pengalaman jenayah itu sendiri?
Seringkali sahaja saya mendapat emel-emel yang benar-benar membuat saya terdiam sejenak..yang banyak membuat saya terfikir...dan tertanya tanya.. "Betulkah apa yang saya baca ini"...?

Selepas menimbangkan banyak perkara, disini saya gabungkan beberapa nasihat ataupun tips yang saya rasa amat bernas dan tidak rugi pula sekiranya kita mengetahui sesuatu yang mungkin akan membawa faedah kepada kita pada suatu hari nanti. (Ada beberapa kisah benar disini)

Tips 1 - Jangan sesekali menaiki lif awam (kompleks membeli belah)seorang diri, lebih lebih lagi sekiranya anda adalah seorang perempuan. Hindarilah lif yang dinaiki lelaki sahaja dan tunggulah lif yang lain dimana ada orang awam yang berkeluarga dan bukan hanya anda, seorang perempuan sahaja.

Tips 2 - Jangan sesekali bersikap sambil lewa sewaktu berjalan menuju ketempat dimana kereta anda diletakkan. Pastikan diri anda tidak diekori dan kuncilah kereta anda dan memandulah pergi dengan segera. Anda disarankan meletakkan kereta anda secara "reverse'-in. (Kawan perempuan saya dan saya sendiri hampir menjadi mangsa....nasib baik kami cepat sedar....4 orang lelaki mengekori kami..uhuk uhuk..Bukan di Sabah)

Tips 3 - Jangan sesekali meletakkan telefon bimbit anda di atas meja makan di tempat-tempat awam. Anda hanya 'gigit jari' sekiranya telefon anda tiba-tiba disambar oleh seseorang didepan mata anda sendiri. Bila anda sedari apa yang telah berlaku, ia mungkin sudah terlambat kerana orang itu sudah hilang jauh dari pandangan anda.(Pernah berlaku)

Tips 4 - Jangan sesekali meletakkan beg tangan anda (khas buat perempuan) diatas riba anda. Biasalah kan....bila 'time' makan di luar, seringkali sahaja kita meletakkan beg tangan di atas riba..tapi jangan lagi berbuat begitu. Beg tangan anda mungkin disambar...(sama dengan kes 3)(Pernah berlaku - diberitahu oleh seorang sahabat yang menjadi mangsa ragut ini)

Tips 5 - Jangan sesekali mendedahkan maklumat tentang keluarga, majikan ataupun rakan-rakan anda kepada orang yang tidak dikenali. Anda belum tentu tahu, berkemungkinan besar, mereka yang tidak bertanggungjawab ini akan menggunakan maklumat yang anda berikan untuk menipu.

Tips 6 - Jangan sesekali mempercayai panggilan telefon yang mengatakan ahli keluarga anda telah diculik dan wang tebusan dengan jumlah tertentu diperlukan untuk menebus mereka. Telefon ahli keluarga yang terbabit itu dengan seberapa segera...samada di tempat kerja atau sekolah. Jangan sampai anda tertipu! Berkemungkinan besar ia hanyalah panggilan palsu untuk menipu anda.

Saya mengalu-alukan komentari dari anda sekiranya pernah mendapat emel sebegini yang mungkin dapat membantu kita...'eye opener'. Saya hanya dapat memaparkan 6 kes yang berlainan sahaja disini. Pernahkah anda menjadi mangsa jenayah? Pernahkah anda mendengar kes-kes yang lain dari yang disebutkan diatas? Bagus juga kalau kita dapat berkongsi maklumat.
Mari semua...

Wednesday, July 22, 2009

RASUK

Apakah yang terjadi sebenarnya sebelum mangsa mangsa ini histeria? Apabila ditanyakan kepada mereka apa yang telah berlaku, mereka tidak dapat memberikan sebarang jawapan. Sudah lama saya tertanya-tanya akan misteri disebalik kejadian rasuk ini.

Apabila saya membaca cerita-cerita ini di dada akhbar, seringkali sahaja terdapat banyak persoalan yang bermain di fikiran saya. Mengapa hanya sesetengah orang sahaja yang dirasuk? dan yang lain-lain tidak pula.....Yang pasti ada banyak cerita di luar sana. Benarkah mangsa mangsa ini dirasuk oleh roh hitam atau....?

Saya pernah mendengar cerita dimana pernah adanya seorang pelajar yang tinggal di asrama jatuh sakit dan di rasuk. Malam itu, semasa pelajar pelajar lain sedang mengulangkaji pelajaran di dewan, pelajar yang sakit ini dijagai pula oleh sahabatnya.

Tiba-tiba yang sakit ini bangun, dan melompat dari satu katil ke satu katil yang lain (jarak satu katil dengan satu katil adalah amat rapat)
"Kali ini saya sudah dapat kamu..!" kata pelajar yang sakit ini kepada kawannya. Apalagi, menjerit-jeritlah sahabat kita yang baik hati itu. Kerana ketakutan yang amat, dia tidak lagi tinggal di asrama.

Pernah juga saya dengar yang dirasuk bertukar suara dan meminta telur mentah. Selepas telur mentah diberikan kepadanya, ( 'dia' makan) roh itu pun meninggalkan mangsa. Terpinga-pinga pula si mangsa apabila tersedar dan bila ditanya tidak mengetahui pula apakah yang telah terjadi kepada dirinya.

Cukup misteri....apakah yang telah terjadi sebenarnya? Ada sesiapa yang dapat merungkai segala persoalan ini? Pernahkah perkara ini berlaku di tempat anda?.... dan adakah cerita kita sama?

Malaikat Sesat -
Dalam kepercayaan kuno.. dikaitkan dengan kuasa supernatural... yang melebihi kuasa manusia biasa. Boleh jadi menyerupai macam-macam... penunggu, roh sesat, toyol dan pelbagai makhluk halus.

Ninie Jane -
....." saya suruh tentera tentera saya serang awak! "


Monday, July 20, 2009

"Cakar Ayam " vs PSP

Hari ini saya ingin bercerita santai sahaja. Di zaman yang serba canggih sekarang, apa-apa pun menjadi begitu mudah, ringkas dan cepat.

Permainan sekarang pun banyak yang telah berubah terutama sekali permainan tradisional seperti congkak, batu lima, cakar ayam (konda kondi) dan sebagainya. Sekarang, kehebatan teknologi telah merubah cara kita berfikir, permainan juga tidak terkecuali.

Anda masih ingat permainan dulu yang semakin ketinggalan zaman? Saya tidak tahu pula apakah permainan yang pernah dimainkan di tempat kamu? Mungkin ada yang telah kita lupa...
mungkin juga lain dari yang kita ketahui. Mari kita berkongsi cerita.

Kris and Nadia -
.. pmainan dlu2 lagi siok, ble dpt byk kwn n ble merapatkan hubungan lg kan :) huhu

Sang Cerpenis Bercerita -
Saya suka main congklak dan bekel wkt kecil...

Tuesday, July 14, 2009

Fanatik

Saya suka membaca. Saya tidak ingat berapa banyak jenis buku yang telah saya baca. Yang ada dalam koleksi saya ialah kisah-kisah romantik, kesusasteraan, biografi dan buku-buku yang bertemakan motivasi. Saya pernah membaca sebuah buku berjenis 'perniagaan' dimana si penulis dari barat itu menekankan kepada para pembaca bahawa kekuasaan wang adalah agama kita. Wow..! hebat!
Saya tertanya-tanya juga, sejauh mana kebenaran itu?

Ada juga saya terbaca kisah orang-orang yang berfahaman songsang. Seperti di satu kisah ia menceritakan dimana seorang perempuan terpaksa berdoa dahulu untuk mengetahui kaki mana dahulu dipakaikan sepatu..kaki kiri atau kanan? Pelik sungguh! Perlukah berfikir bagaimana memakai sepatu?

Saya juga pernah berhadapan dengan orang-orang yang berfahaman fanatik. Mereka hanya hidup didalam pemikiran 'syurgawi' mereka sahaja. Apabila persepsi mereka mengenai sesuatu perkara itu bercanggah dengan pemahaman mereka..mereka akan mudah mengatakan.."ini terlalu duniawi dan sebagainya.

Saya cukup hairan dengan orang yang berfahaman sebegitu. Salahkah saya bercuti di tempat-tempat yang menarik atau berjalan menyusuri pantai dan melihat cantiknya matahari yang terbenam? Adakah saya dikatakan duniawi kerana saya tahu menikmati indahnya alam ciptaan Tuhan?
Perlukah saya bersedia menghadapi hari terakhir dunia ini dengan bertapa di gua?

Saya percaya tentu ramai diantara kita pernah terbaca, terdengar atau mungkin pernah mengenali orang-orang yang berfahaman fanatik ini. Mari kita berkongsi cerita.

Cicak -"... hidup di dunia tia payah lah mau taksub kepada sesuatu. amalkan prinsip kesederhanaan kepada semua perkara..fanatik buli bawa kepada malapetaka"

Thursday, July 2, 2009

Bila pencuri datang lagi....

Tengahari tadi sungguh mencemaskan. Berdebar-debar rasa di hati. Saya berkata dengan diri sendiri..” Tenang…Tenang….bawa bertenang!’
Saya nampak dia dicelah-celah pokok di atas bukit dan ditangannya ada memegang karung plastic berwarna merah. Saya nampak dia menghidunya sekali-kala.

“Miss ______...nah…itu urang yang curi dari kadai kita itu ari….” kata Zie.
Saya nampak muka Zie sedikit pucat…seperti susah mahu bernafas.

“Betul ka?” tanya saya lalu memandang kearah lelaki berusia lingkungan 20an itu.

Saya cemas juga tetapi saya tidak boleh menunjukkan rasa ketakutan. Saya mesti mengawal fikiran saya. Sesuatu perlu dibuat…mana tahu dia akan datang dan mencederakan kami bertiga.

Kebetulan pula hari ini, pengarah berada di Kuala Lumpur dan rakan rakan sekerja saya yang lain-lain itu berada di luar bandar. Memang kecut perut…bayangkanlah…kalau ada dua tiga orang yang sebegitu…bagaimana kami dapat mempertahankan diri?

Saya bukannya ahli gusti, ataupun seorang yang mahir dalam bidang karate atau Judo tetapi sebentar tadi saya cuma berbekalkan sebatang penyapu dan Zie pula dengan sebatang kayu. Kami bimbang juga kalau lelaki itu mencederakan kami ataupun J___.

Selepas itu saya nampak dia menuruni anak bukit berdekatan kedai kami. Saya mengarahkan J__, rakan sekerja lelaki saya untuk berhati-hati. Dia datang dan mereka bercerita. J___ juga amat pintar…dia tahu bagaimana untuk melengah-lengahkan masa perbualannya dengan orang yang pernah mencuri di kedai kami.

Selepas itu saya menyuruh Zie cepat-cepat melaporkan kehadiran lelaki itu kepada pihak berkuasa. Segala episode mencemaskan ini hanya memakan masa selama 25minit sahaja.. dan lelaki yang menghisap gam itu ditangkap oleh pihak polis .

Ini bukan satu lagi episod dari drama bersiri GERAK KHAS arahan Yusof Haslam tetapi kejadian yang benar-benar berlaku di kedai kami tengahari tadi. Tahukah anda sekarang mengapa kita harus bekerjasama dengan pihak berkuasa?

(Thank you "Sarjan ______! Keep up the good work!

BUZZING OUT...lain kali kita cerita lagi! C ya.