Thursday, August 27, 2009

JENAYAH - Sesuatu yang perlu anda tahu! (2)

Ada sesuatu yang menarik perhatian saya ketika membaca suratkhabar 'Daily Express' sebentar tadi. Berita menarik yang dipaparkan disitu memberitahu kita bahawa adanya modus operandi mencuri kad ATM secara licik yang dijalankan terhadap orang awam seperti anda dan saya apabila membuat pengeluaran atau transaksi wang di mesin pengeluaran wang ATM di bank.

Bagaimana?

Mula sekali, kita di TARGET....huhu....(mestilah...) Mereka berdiri agak rapat dengan si-pengeluar wang

Kemudian.....apabila pengeluaran wang berjaya.......(belum sempat mengambil kad ATM) bahu si-pengeluar wang akan ditepuk..dan diberitahu ada wang yang jatuh di lantai. Inilah masanya mereka bertindak apabila mangsa menunduk dan mencari wang yang dikatakan telah jatuh itu.

Gengnya yang lain akan cepat-cepat mencuri kad ATM yang belum sempat diambil oleh si mangsa ataupun dengan sekilas mata membuat pertukaran dengan kad ATM dengan kad yang kelihatan hampir sama dengannya.

Mangsa akhirnya mendapati adanya transaksi wang dijalankan apabila sedar akan kadnya telah dibuat pertukaran dengan kad yang lain.

Beginilah zaman 'auta' yang kita huni sekarang. Jadi berhati-hatilah.....
(Apasal derang tidak curi kad ATM "ALONG" yang berbelas-belas tu?.....hik!)

***Kejadian seumpama itu dilaporkan berlaku di Brickfields, Kuala Lumpur.

Saturday, August 22, 2009

Berhati-hati di jalanraya..

Semasa saya sedang memandu menuju ke arah Penampang pagi kelmarin, saya telah menyaksikan sebuah motosikal hampir terbabas ke dalam parit di tepi jalan. Saya sungguh terperanjat kerana perkara itu berlaku didepan mata saya. Saya hairan dan tertanya-tanya apa yang berlaku sebenarnya sehingga dia tergelincir sedemikian rupa? Mabuk? Kurang tidur? sakit? atau ternampak 'sumandak' cantik melintas? Aiikkks....Saya kurang pasti.

Dulu, apabila saya ternampak pemandu memandu perlahan di lorong yang laju, saya akan &*%@&...begitu juga apabila terserempak dengan 'talingung' atau 'kili-kili' yang tidak mematuhi peraturan jalaraya...terus naik adrenalin darah saya. Urgggh....

Tapi selepas saya mendengar cerita ini dari sahabat baik saya, saya sudah kurang mempraktikkan penggunaan &*%@& dan perkataan perkataan yang tidak pernah disenaraikan oleh Dewan Bahasa dan Pustaka itu. (Hik!)

Sahabat saya pernah menceritakan bagaimana bapanya terkena serangan 'strok' semasa sedang dalam pemanduan dari Pekan Sipitang ke Kota Kinabalu beberapa tahun yang lalu. Separuh dari badannya lumpuh. Saya tidak mungkin akan tahu bagaimana kroniknya situasi bapa sahabat saya itu tetapi yang pasti, pada hari yang 'malang' itu, bapanya sudah pasti telah cuba mengawal diri dari panik dan meneruskan perjalanan yang bahaya itu.
(Sahabat saya juga hairan, bagaimana bapanya dapat meneruskan perjalanan dalam keadaan sebegitu..yang pasti, bapanya sampai akhirnya ke Kota Kinabalu dengan memandu dengan perlahan)

Cerita yang disampaikan oleh sahabat saya itu telah merubah cara saya berfikir sekaligus menyedarkan saya betapa kita perlu menjadi pemandu yang berhemah. Kita tidak mungkin akan tahu.....


JoyFinder -
... apa lagi yang boleh dikata? Kita berhati-hati.. tetapi malang tetap tidak berbau...

CJK -
Some times kita kena ikut rentak juga. Adakala nya kita terlalu berhemah, kita pula yang menjadi ...


D.L.Sumunie -
Khamis lepas saya nampak sebuah motosikal kena langgar di simpang masuk rumah kedai di Indah Permai.....

Wednesday, August 19, 2009

Uinaa...apa maciem itu?

Saya bercerita santai dengan Z tengahari tadi. Maklumlah...terpaksa 'bergelap' lagi..aikk! Kami bercerita akan banyak perkara dan Z menyentuh tentang satu perkara yang saya rasa agak 'panas'.

Kata Z, dia tidak percaya seorang lelaki dan seorang perempuan boleh bersahabat baik dalam erti kata..."BEST FRIENDS' katanya. Saya bertanyakan kepadanya, mengapa tidak? Kalau belum lagi berumahtangga, apa salahnya..kalau hanya setakat berkawan baik?

Z pun menceritakan kepada saya akan gelagat seorang perempuan (isteri orang) menalifon suaminya dan menyuruh suaminya menolongnya membuat temujanji dengan doktor (sakit puan). Saya bertanyakan kepadanya..perempuan itu tidak bersuami ka? "Ada.." kata Z dengan geram. Z memberitahu saya bahawa suaminya bersahabat baik dengan perempuan itu.
Dia hairan mengapa mereka tidak boleh membuat temujanji sendiri tetapi melibatkan suaminya pula? Uinaa...apa maciem itu?

Bila saya fikir-fikir semula perihal hal ini, terasa pula ingin bertanyakan kawan-kawan blogger,

Bolehkah seorang perempuan dan seorang lelaki berkawan baik? Persahabatan yang bagaimanakah yang dimaksudkan sebagai 'Best Friends'?

Kalau lelaki dan lelaki atau perempuan dan perempuan, saya tidak hairan..tetapi kalau perempuan dengan lelaki?..

Anda tentu ada pendapat dan cerita yang berbeza. Hmmm...

Kata mereka di luar sana....
Yunna -
"Ada enaknya juga punya best friend cowok. kalau ada masalah, kita bisa lihat dari sudut pandang lain masalah itu. nggak melulu dari sudut pandang cewek. intinya...
"

IsaiahEzra -"...so far, we r doing great after 10 years being bestfrens...."

BudakHutan - "
...Manusia sering dibuai perasaan , apa lg time kita tul dlm keadaan yang memerlukan seseorang... dan..."

Wednesday, August 12, 2009

BUDI BAHASA BUDAYA KITA....aikkssss....

Kata orang ‘Budi Bahasa Budaya Kita’….saya memang setujulah…tapi cuma kadang kala itu saya rasa tergelak bila kita cuba mempraktikkannya dengan cara yang …..hmmmm…(fikir-fikir…tersenyum senyum saya sebentar)

Macamana tu?


Hahaha…anda akan faham selepas membaca apa yang saya paparkan disini.


Begini ceritanya.


Saya suka berkunjung ke Pantai Tanjung Aru. Selalunya, selepas puas berjalan-jalan ditepi pantai, saya akan menjamu selera pula di gerai gerai yang menawarkan pelbagai juadah yang ada disana.

Ada satu kali itu, semasa duduk menunggu makanan dihidangkan, saya tersentak apabila terdengar seseorang menjerit ‘2 BUNTUT’ dan memberikan isyarat dua jari kepada si penjual yang menjual satay.


Hahaha……yang dimaksudkannya disini adalah salaian buntut ayam..selalunya dijual berasingan bersama satay-satay yang menjadi kegemaran ramai. Saya tidak pernah makanla….tetapi ada yang pandai makan..katanya sedap!


Saya tersenyum senyum kerana saya mendapati penggunaan perkataan ‘buntut’ itu agak melucukan apabila disebut dan digunakan…apalagi kalau digunakan di tempat awam..dan bayangkanlah kalau orang menjerit memesan salaian istimewa itu…”Buntut 2”…”Buntut 1”…”buntut”, “buntut” dan ‘buntut” lagi.


Dan seperkara lagi, di tempat yang lain pula, saya agak terkejut apabila disambut dengan begitu ramah dan mesra oleh seorang pelayan sewaktu memasuki sebuah kedai makan yang menjual nasi ayam di kawasan Lido,


“ Selamat datang , silakan duduk...cik ingin mencuba nasi ayam kami?”


Aikkk…..hampir saja saya menanyakan soalan yang bodoh kepadanya seperti

“aikk………..ini KK ka?”


Maklumlah, setakat makan di kedai-kedai kopi, pelayan kedai makan ‘ekonomoney’ KK jarang menyambut pelanggan dengan cara sebegitu. Selain dari itu, kita akan berasa kekok pula kalau dilayan begitu. (Lainlah kalau makan di tempat-tempat istimewa dan berbelanja lebih untuk membayar ‘alas meja’…(uhuk uhuk)

Walaubagaimanapun, saya tabik pada pelayan tersebut.


Bukankah bagus sekiranya semua orang berbudi bahasa?

Thursday, August 6, 2009

Rintihan seorang pemberi sedekah......

Aikk...betul ke tajuk ni? Betul!!!!
Tentu kawan-kawan tertanya-tanya..apa yang perlu dirintihkan oleh seorang pemberi sedekah? Bukankah mulia kalau memberi sedekah kepada yang memerlukan? huhu...anda silap besar...

Masihkah anda ingat, semasa di restoran atau di gerai-gerai makan, seringkali sahaja kita didatangi oleh pemungut-pemungut sedekah yang datang dengan berbagai-bagai situasi?
Saya ingin bertanya semua, benarkah selepas memberi sedekah, kita telah menjadi masyarakat yang penyayang dan prihatin? ...atau kita sebenarnya (secara tidak sedar) telah menjadi mangsa penipuan?

KISAH BENAR 1

KITA SANGKAKAN....
Bila kita didatangi peminta sedekah..tidak kiralah yang cacat penglihatan atau yang cacat anggota tubuh badan yang lain, terus hati kita berkata..."laaa...kesian..., apa salahnya memberi seringgit dua?"..

BEGINI PULA JADINYA....
Tiba-tiba ada deringan telefon dari telefon mudah alih si peminta sedekah. 'Member' yang kita sangka daif dan memerlukan bantuan, mengeluarkan telefon yang lebih mahal dan canggih dari kita..Uhuk! uhuk!.....(Pada mulanya kita ikhlas memberi, selepas melihat realiti yang sebenar..kita jadi tidak ikhlas pula...SAkittttttttttt!)

KISAH BENAR 2

KITA SANGKAKAN......
Ada yang meminta untuk membeli makanan. Katanya lapar. Selepas disarankan agar 'member' yang kita sangkakan susah, makan sahaja di gerai yang kita makan, dia 'protes' pula. Katanya dia mahu makan di gerai lain..(dan mahal pulak tu)

BEGINI PULA JADINYA......
Betapa 'mereka' tidak menghormati orang yang memberikan sumbangan. Si penipu ini memarahi kawan saya..Katanya dengan berani " Kalau tidak mahu bagi..katalah tidak mahu bagi!!"GULPPPP!!

KISAH BENAR 3

KITA SANGKAKAN....
Mereka yang cacat pendengaran dan bisu tidak dapat memahami apa yang kita katakan....seringkali mereka-mereka ini datang dengan menjual barangan-barangan yang berbentuk permainan.

BEGINI PULA JADINYA....
Ada pula member sorang ni memberitahu kawan lain dengan bahasa Mandarin..."Brapa mao kasi dia?"belum lagi sempat kawannya menjawab....orang yang kita sangkakan cacat pendengaran itu menaikkan kad yang menunjukkan harga barangan!
..Aikkk...bukankah orang itu bisu dan cacat pendengaran? Bagaimana dia tahu pulak ek..?

Uhuk! Uhuk!Anda tentu faham apa yang cuba saya sampaikan. Fikir-fikirlah...
Anda masih mahu memberi?