Thursday, February 25, 2010

JENAYAH-Sesuatu yang perlu anda tahu (3)

"Tuan, minta maaf kalau saya ganggu nih.." kata saya menerusi perbualan telefon tempohari dengan pegawai polis berpangkat ASP yang saya kenali tahun lalu.

"Ya..ya...*honeybuzz*..ada apa-apa..? tanyanya kepada saya.

Saya lantas menceritakan kepadanya akan peristiwa yang berlaku baru-baru ini berkenaan pekerja perempuan kami yang mencuri itu. (sila rujuk entri - Sepelik Manusia) Dua malam yang lalu, si pencuri itu telah datang ke premis kami dan meminta wang. Majikan saya (saya ada dua majikan), Encik *Sham* telah memberikan sedikit wang kepada perempuan itu.

Pada mulanya, saya dan majikan perempuan saya agak berang. Sakit hati kami dibuatnya. Mengapa tidak? Kami rasa pencuri itu tidak patut diberi gaji walau satu sen pun. Lagi satu, dia yang patut takut dengan kami..tapi ini, kita semacam takut akan dia. Pemburu pula diburu! (Apa maciem ini...aiyaa..mao p snorkelling laini..stress trus oo ..)

"Saya tidak mahu dia menganggu kamu semua.." kata majikan lelaki saya.

Saya pula tidak begitu yakin bahawa perempuan itu puas hati dengan pembayaran yang sedikit itu, maka saya menalipon ASP H_ kerana saya ingin tahu apa yang patut kami buat sekiranya dia datang lagi dan menganggu kami semua. Maklumlah...inilah kali pertama saya mengenali orang yang pelik sebegitu.
..

YANG HARUS ANDA TAHU....
Katanya - "Saya akan ganggu kamu..!" (kalau gaji tidak dibayar) kata perempuan itu.

Ganggu yang bagaimana? Jelas ASP H_ dalam perbualan telefon dengannya, kalau setakat tunjuk-tunjuk muka dan kelibat..kita tidak boleh buat apa-apa. Sekiranya 'Ganggu' yang dimaksudkan adalah gangguan dari segi fizikal seperti mencederakan, merosakkan harta benda dan lain-lain yang tidak patut...di dalam kategori ini, kita disarankan membuat laporan polis.

YANG HARUS ANDA TAHU
(Aha..yang ini, sia pun tidak tahu ooo...tapi sebab suda kestau, jadi sia bagitaula...)

Laporan polis adalah amat penting dalam kes sebegini kerana ia boleh dikategorikan sebagai peras-ugut! Dan sekiranya si pencuri itu datang lagi dan memeras ugut (minta gajinya lagi), polis boleh menangkapnya berdasarkan LAPORAN PERTAMA yang telah dibuat.

YANG HARUS ANDA TAHU
"Kalau kamu tidak bagi saya balik 2 buku 'library' tu, saya akan repot pada polis.." kata rakan sekerja saya kepada pencuri itu yang pernah meminjam bukunya. (Aikk...dia ini pun boleh dikategorikan dalam spesies yang pelikla...ada machine boleh screen orang ka..? Kestau klu ada jual arr..)

Jangan menyusahkan pegawai berseragam kita dengan laporan-laporan yang pelik-pelik yang mana boleh diselesaikan dengan sekeping roti canai dan secawan kopi o ping atau pembayaran nilai. Terdapat banyak lagi kes-kes berat yang lain dan memusingkan kepala pegawai kita.

Anda tidak dapat membayangkan bagaimana agaknya situasi balai polis itu sekiranya anda melaporkan perkara remeh temeh sebegitu.

Cuba berimaginasi perbualan ini..
(dibalai polis)"..Tuan, saya ingin membuat laporan.." kata anda dengan wajah yang serius.

"..Encik mao buat laporan apa.?" kata pegawai itu sambil mengambil pena untuk menulis.

"Laporan kecurian buku 'lebari' ...Ada urang inda mao kasi balik buku sia, jadi dia macam curi buku sia..."kata anda.

I really need a break!

Tuesday, February 23, 2010

Sepelik manusia...

"...napa abang nih.."? tanya saya dengan geram sekali.

"..Bukankah dia mencuri ditempat kita.? kata saya lagi.

"..Iyala...tapi kesian, bagilah RM100 dua ..supaya dia tidak panjangkan perkara ini.." kata abang cuba berdiplomasi.

Sebenarnya, baru-baru ini kami telah memberhentikan seorang pekerja perempuan kerana membawa barangan keluar dari premis kami. Pada mulanya, kami hanya mengesyaki dia berbuat demikian tetapi selepas beberapa lama memerhatikannya, kami membuat keputusan untuk memberhentikannya kerana selain dari itu, dia suka pula bergaduh dengan pekerja-pekerja yang lain.

Selepas sahaja memecat pekerja itu, pengawal keselamatan yang mengawal di bangunan kami memberitahu kami bahawa mereka mengetahui dia mengambil barangan keluar dari premis kami...aikkk..

"Barang ini sia mao simpan di stor..." kata bekas pekerja kami yang mencuri itu dan yang peliknya lagi, setiap hari dia berbuat begitu, pengawal keselamatan melepaskannya begitu saja. ("Aikk...macamana mao jadi sekuriti ni..." .." kecurian depan mata pun dilepaskan pergi begitu saja..." Susah ooo ini maciem..?)

Petang kelmarin, perempuan itu datang lagi ke premis kami.

"Kalau kamu tunggu sampai pukul 7 malam pun, bos tidak mao jumpa kamu.." kata abang, rakan sekerja saya yang tinggi lampai itu.

Abang pun memberitahu dia bahawa kami telah mengetahui kegiatan buruknya itu. Malah mengetahui juga dia dipecat oleh majikan lama kerana mencuri juga.

"Baiklah..kamu kata apa saja. Kita lupakan ini semua... Saya datang cuma mao ambil gaji sia ja..." kata si pencuri itu tanpa segan silu.

Tercengang-cengang pula saya apabila memikirkan kata-katanya yang disampaikan oleh abang itu. Bah..! Inilah satu-satunya manusia yang paling pelik pernah saya temui....tidakkah anda rasa begitu? Sudahlah kedapatan mencuri..dia berani pula datang meminta gaji?

Saya percaya anda tentu pernah terserempak dengan orang sebegini...Hmmm....

Wednesday, February 3, 2010

Bila makcik bercerita lagi - PUTIH MATANYA..Bah.2

........bersambung

"Saya akan membayar untuk semua ini..jangan khuatir"..."kalau kamu tidak percaya, ini kad perbankan saya..telefonlah pihak bank.." katanya.

Pengurus Hotel dan pengurus restoran itu menyangka masalah mereka selesai selepas memenuhi hasrat perempuan Inggeris yang berambut panjang itu. Rupa-rupanya, mimpi ngeri itu berterusan apabila dia meminta pula kamar tidurnya dicat putih keseluruhannya termasuk cadarnya, permaidani biliknya dan segala kelengkapan dalaman mestilah berwarna putih juga.

Saya langsung ketawa secara tidak sengaja.

"Ini benar-benar lucu.." kata saya kepada makcik. ".....Pelik benar orang ini.." kata saya lagi.

"Apalagi....terpaksalah pihak pengurusan hotel memenuhi kehendak perempuan yang kaya itu..." kata makcik sambil mengeleng-gelengkan kepala.

Kemudian makcik pun menceritakan kepada saya akan sejarah lampau yang dialami oleh perempuan Inggeris itu. Sebenarnya perempuan itu pernah bertunang dengan seorang askar. Tunangnya meninggal dunia di medan peperangan. Mungkin kerana terlalu cintakan arwah tunangannya itu, dia berjanji tidak akan mengahwini sesiapapun dan hanya memakai baju putih dan lain-lain untuk memperingati cintanya terhadap lelaki itu. Baginya, putih adalah lambang cinta sejati mereka berdua.

Sedih pula saya mendengar penjelasan makcik itu. Dalam hati saya berkata....

"..Perlukah menyintai seseorang sehingga sedemikian rupa dan mengorbankan peluang kebahagiaan yang mungkin pernah datang dalam hidupnya selepas dia..? ..."Berbaloikah hidup dengan cinta yang tidak mungkin akan kembali...?" Mengenangkan seseorang yang kita cintai, tidak ada salahnya tetapi sehingga begitu sekali...?

Saya rasa dia patut menonton filem "Titanic" dimana Jack, pada saat nafasnya yang terakhir memesan kepada kekasihnya Rose, agar meneruskan hidupnya.

YA! perempuan Inggeris itu patut meneruskan hidupnya!

Apakah maksud cinta yang sebenarnya? Tahukah anda maksud cinta yang sebenar? Saya belum ada jawapan yang pasti untuk itu...Hmmm..

Tuesday, February 2, 2010

Bila makcik bercerita lagi .. - PUTIH MATANYA..Bah.1

"..pernah kamu terjumpa orang yang pelik-pelik..?" tanya makcik kepada saya. Ketawa saya sejenak apabila mendengar soalan makcik itu. Kalau setakat orang yang pelik-pelik gayanya, bukan main banyak yang pernah saya jumpa.

Baru-baru ini selepas kereta saya dirempuh oleh lelaki gempal itu, dia ber'SMS' dengan saya meminta pertolongan saya untuk membayar samannya itu.

"Aikk...pelik benar orang yang begitu...sudahlah kereta saya dirembatnya, (sila baca entri POLIS TRAFIK HARI ITU...) dia berani pula meminta pertolongan saya untuk membayar samannya kerana tidak mampu. Sakit kepala saya dibuatnya!

Tapi itu bukan maksud makcik. Orang yang pelik-pelik berdasarkan pengalaman makcik itu memang luar biasa peliknya. Tidak sabar-sabar pula untuk saya menceritakan kepada kawan-kawan semua akan cerita tahun 80an ini. Cerita yang benar-benar pelik dan penuh misteri, saya percaya tentu ramai yang terperanjat apabila membaca entri kali ini.

Masih jelas dingatan makcik pada tahun 80an itu, hotel penginapan tiga bintang di bandar kita kecoh dengan kehadiran seorang perempuan berbangsa Inggeris yang menginap di hotel itu. Apa yang menakjubkan disini, perempuan yang berkulit putih itu hanya memakai baju serba putih, sepatunya putih dan cat di kukunya juga putih. Iyalah, segala-galanya serba serbi berwarna putih.

Meremang juga bulu roma saya apabila mendengar cerita makcik ini.

"Perempuan ni gila agaknya" kata saya kepada makcik.

"Tidak...." kata makcik. Beliau terus menceritakan kepada saya akan permintaan-permintaan pelik perempuan Inggeris yang kaya itu. Katanya, semasa ingin menjamu di restoran hotel itu, perempuan itu meminta beberapa perkara yang cukup pelik.

Dia meminta kerusi yang didudukinya berwarna putih, bunga yang diletakkan diatas meja juga berwarna putih bersertakan lilin putih yang menyala, begitu juga dengan alas meja dan permaidani. Kesemua yang dikehendakinya ditukarkan kepada warna putih meskipun dia tahu, pada waktu itu, restoran itu mengenakan tema yang berwarna 'maroon classic'.

"Pengurus restoran (F&B) pun merasa payah benar untuk memenuhi hasrat perempuan itu.." kata makcik.

"Bagaimana kami boleh menukar semua itu hanya untuk cik seorang?" tanya pengurus restoran kepada perempuan itu.

...............................................bersambung........................................