Monday, August 23, 2010

Dia buat jugak....

Ada beberapa perkara yang saya ingin berkongsi dengan semua. Saya berpendapat anda tentu pernah melaluinya..mungkin bukan semua tetapi mungkin salah satu dari apa yang ingin saya sampaikan disini.

DIA BUAT JUGAK...
Saya paling tidak suka dengan orang yang membuka kasut dengan selamba di dalam pesawat. Bau yang datang dari kasutnya itu boleh sahaja membunuh selera sesiapa sahaja..malang sekali sekiranya ianya dilakukan sebelum makanan dihidang...Aiyaaaaa....kalau protes...tidak berani pula...Siapa sangka yang memberi ketidakselesaan itu adalah seorang lelaki berkemeja kemas, berjam mahal dan berkasut kulit berjenama?

DIA BUAT JUGAK...
Beberapa bulan yang lalu, sewaktu sedang menunggu makanan yang dipesan, saya terperanjat apabila ternampak sebuah keluarga yang duduk beberapa meja dari saya mengepit kuku. Selepas ibunya yang berbadan gempal mengepit kuku, dia memberikan pengepit kuku itu kepada anak-anaknya...lengkap satu pusingan. Ingin juga saya protes.....tidak berpelajarankah mereka itu...? Jangan salah sangka..anak-anaknya berpakaian seragam sekolah menengah..
Bila makanan telah sampai...........hilang terus selera saya. Tauke kedai tidak pula berbuat apa-apa..mungkin terlalu sibuk mengira duit!

DIA BUAT JUGAK...
Kita dilarang membuang sampah. Beberapa hari lalu sewaktu di lampu isyarat, saya nampak lelaki itu. Dengan selambanya, cik abang kita membuka pintu keretanya dan....PTuuiiiii di jalanraya. Jikalau membuang sampah kita didenda.....kalau PTUiiii......ada apa-apa tindakan ka bos?

DIA BUAT JUGAK...
Kita 'parking' kita bayar juga..yang hairannya, tauke yang buka kedai pembikinan kereta aksesori semacam berada di zon tidak berbayar. Kereta lima enam biji di lot letak kereta. Bila di perhati betul-betul..tidak ada pula kertas 'cukai'...berjam-jam pula lamanya.
Kadang-kadang kita tertanya-tanya juga.."Dia ni ada 'connection' ngan mafia mana-mana ka?..sampai si pemberi notis pun seakan takut dengannya atau......dah bagi 'makan' awal2..

DIA BUAT JUGAK...
Bila masuk kedai kasut, penjual memandang kasut kita...Bila masuk kedai baju, penjual memandang baju kita, Bila masuk kedai barang kemas, mereka mengadili segalanya.....
tapi dikatanya.."welcome'....mengapa ya, kita semacam terasa tidak di 'welcome'...kadang-kadang saya malas pula..Terus pula saya bertanya "Boleh saya melihat barang-barang disini?"
Terpaku terus kawan kita.
Selalu juga saya berperasan, sekiranya saya memakai pakaian mahal, mereka menyambut saya dengan ramah..tetapi jikalau saya memakai seluar jean dan berkemeja T..mereka tidak menyambut pula. Anda jangan salah sangka...dua corak layanan yang berbeza..di satu kedai yang sama. Sakittttt!

Banyak lagi yang saya boleh tulis disini......bermacam-macam ragam...tetapi mereka buat jugak! Dia buat jugak! Haiyaaaaaaaaaaaaaa...................

Tuesday, August 17, 2010

Syurga di matanya....

Banyak cerita yang telah saya tulis. Ramai juga yang selalu tertanya-tanya, "betulkah cerita ini...?" dan sebagainya. Sebenarnya, kebanyakkan cerita yang disampaikan disini adalah kisah benar, samada melalui pengalaman saya sendiri ataupun kisah-kisah yang diceritakan oleh rakan-rakan lain. Saya pernah menulis cerita ...Bila makcik bercerita lagi - Putih matanya, Dari Diari Seorang Polis - Kasihnya Pati, Disebalik kata-katanya dan lain lain lagi yang saya kira amat menyentuh perasaan.


Tetapi ada sebuah lagi kisah yang ingin saya sampaikan disini hari ini. Cerita yang diceritakan oleh rakan baik saya dari laman fesbuk. Sebuah kisah yang paling menyentuh perasaan...

Saya juga bersembang dan bertanyakan banyak perkara kepada sahabat saya itu.


Katanya.."Perempuan itu doktor sebenarnya.." "kesilapan menggunakan ubatan yang salah telah menyebabkan matanya buta seketika (buta seketika..?)


Pada mulanya saya tidak berapa faham..."betul-betul tidak nampak..?"

"Iya...." kata Lia.

"Berapa lama?" tanya saya lagi.

"Mungkin ada beberapa bulan.." " Tidak berapa pasti...." katanya lagi.

Apa yang paling menyentuh perasaan ialah bila Lia menceritakan kepada saya bahawa setiap malam, doktor perempuan itu akan memanggil anaknya yang berusia lingkungan 12tahun ke arahnya.

Si ibu yang hilang penglihatan sementara itu hanya mampu menyentuh seluruh raut wajah anaknya itu dengan linangan airmata. Kemudian dia memeluknya lama. Tiada kata-kata yang dapat menggambarkan suasana ketika itu. Mungkin baginya dengan berbuat begitu dia dapat mengekalkan imej wajah anak kesayangannya dari semakin pudar.

Katanya selalu " Adalah mukjizat bagiku, kalau aku dapat melihat semula..,Bagiku, dapat melihatnya semula adalah syurga.."

Sedih pula saya rasa. Kadang-kadang saya berpendapat kita ini seakan tidak begitu menghargai apa yang ada di depan kita. Kalau doktor dapat merasakan syurga apabila dia dapat menggunakan deria penglihatannya semula..betapa pula kita melihat "syurga' setiap hari.

Kata sahabat saya lagi, ".... kita dikurniakan sepasang mata yang membolehkan kita melihat birunya langit, putihnya awan, serinya bunga dan cantiknya anak-anak kecil..mengapa kita masih tidak gembira? " Beringatlah selalu betapa kita bertuah mempunyai mata yang dapat melihat segala keindahan kehidupan ini..."

Hmmmm....saya cukup setuju sekali.

(Dari cerita yang disampaikan oleh sahabat saya itu, selepas menjalani beberapa ujian perubatan, doktor malang itu kini dapat melihat semula...)

Sunday, August 8, 2010

Dunia Erik - Bah 2

Saya hanya memandangnya dengan mata terkebil-kebil. Sikit pun tidak terjangkau oleh saya bahawa Erik pernah melalui saat-saat yang begitu genting dan mencemaskan di dalam hidupnya.

"Saya tidak kenal orang itu.." katanya. "Saya tidak tahu apa yang berlaku tetapi apabila saya tersedar, saya telah pun berada di hospital" tambahnya lagi.

Erik, belia muda dari tempat kita sebenarnya telah dirompak sewaktu berjalan pulang dari kolejnya. Pukulan yang kuat dari belakang telah menyebabkannya pengsan di situ. Mereka yang kebetulan berlalu di situ telah membawanya ke hospital.

"Inipun bukan sekali saya dirompak tetapi sudah dua kali.." tambahnya lagi.

Saya hanya mampu memandangnya ...rasa kasihan pula padanya. Tetapi beginilah kehidupan. Mana ada perjalanan hidup yang lancar? Kalau hidup di bawah 'ketiak' ibubapa, bila masa pula kita nak belajar tentang kehidupan? Bila masa pula kita boleh hidup berdikari?

Kita pernah belajar pepatah ini bahawa sekiranya ada kemahuan, disitu pasti ada jalan. Seperti Erik, dia sama seperti kita. Tetapi apa yang berbeza diantara seorang individu dan individu yang lain yang saya nampak disini adalah semangat! Saya cukup kagum dengan semangatnya. Saya rasa untuk hidup, pintar dan rajin sahaja tidak mencukupi, berpengetahuan juga tidak memberikan apa-apa jaminan tetapi gabungan kesemua ini dan semangat yang kuat pasti akan membawa seseorang itu mencapai tahap gemilang dalam hidupnya.

Hari ini, segala penat lelahnya, setiap kedukaan yang dilaluinya telah membuahkan hasil. Dia kini telah berjaya membuka sebuah studio di Kuala Lumpur. Erik, baru berusia 22 tahun!

"..Untuk hidup, janganlah memberikan ikan sahaja...ajar pula bagaimana untuk memancing". Hmmm...anda tentu faham maksud saya!

Monday, August 2, 2010

Dunia Erik - Bah 1

Mengapa Erik? Anda tentu tertanya-tanya! Sebenarnya sudah agak lama saya ingin menulis cerita mengenainya. Tetapi setiap kali itu juga, saya berasa begitu sukar untuk membuat olahan ini. Tapi saya mesti menulis mengenainya kerana saya ingin memberitahu dunia bahawa orang-orang yang berasal dari tempat kita ada yang mempunyai semangat yang tinggi, semangat yang tidak tahu erti kalah atau putus asa.

Saya sebenarnya berasa sedikit muak apabila membaca cerita cerita yang disampaikan oleh media yang saya kira tidak begitu baik mengenai belia-belia kita yang terkandas di tempat orang. Biarpun memang ada kesahihan cerita cerita sebegitu tetapi saya berpendapat, dimana-mana sahaja, tidak mengira apa bangsa sekalipun, atau dari daerah mana asalnya mereka, ada cerita cerita yang sebegitu yang kita tidak pernah tahu kerana ia tidak pernah diketengahkan.

Ini sudah pasti dan oleh sebab inilah, maka saya membawakan cerita Erik. Belia muda dari Negeri Di Bawah Bayu. Sekaligus memberitahu semua, bukan semua dari tempat kita yang terkandas..bukan semua yang tertewas...kerana ada yang memperolehi kejayaan.

Dan inilah ceritanya. Erik yang saya kenali masa itu hanya berusia 16 tahun dan masih belajar. Demi menampung keinginannya untuk mempelajari bidang muzik, dia telah bekerja sambilan sebagai seorang pelayan di sebuah restoren untuk menampung yuran pembelajarannya itu.

Dia tidak berasal dari keluarga yang berada ataupun berkemampuan tetapi dia tahu, untuk mencapai apa-apa matlamat dalam hidup, dia perlu bekerja keras, dia perlu berdikari. Bak kata pepatah "Usaha itu tangga kejayaan"...dan kejayaan itu tidak akan datang bergolek ke kaki kita.

Nasibnya bertambah baik apabila media THE STAR menawarkan kepadanya untuk melanjutkan pelajaran di sebuah kolej di Kuala Lumpur. Inilah peluang yang dinanti-nanti dan tidak akan di sia-siakan olehnya. (maaf, saya tidak ingat program apa yang ditawarkan oleh The Star)

Dan pada hari yang ditetapkan, buat pertama kalinya, Erik telah pergi ke kota metropolitan itu. Koceknya yang hanya terkandung beberapa ratus pemberian ayahnya, beg lama yang dipegangnya dan baju lusuh yang dipakainya tidak sedikitpun melemahkan semangatnya kerana semangat yang ada padanya masa itu adalah semangat yang jitu..semangat yang cukup hebat! Semangat yang tidak mengenal erti SUSAH!

Maka di tempat asing itulah bermulanya satu marathon kehidupan...dalam usia semuda 18 tahun, hanya satu perkataan sahaja yang ada dalam jiwanya -KEJAYAAN.
Rutinnya setiap hari - belajar, (8-5pm) menjadi pemuzik sambilan setiap Jumaat hingga Ahad dan dari jam 9malam hingga 12malam. Katanya pula, dia juga memberi kelas tambahan dari pukul 6 malam sehingga 8 malam. Rutin yang cukup padat!

Pernah sekali saya bertanyakan kepadanya "Tidak terfikirkah untuk bergembira seketika..maksud saya keluar dengar rakan-rakan..." ..kamu hanya bekerja sahaja...."

"Tidak ada peluang sebegitu....saya hanya ingat mahu mengubah nasib saya.." katanya sambil mengeleng-gelengkan kepalanya.

"Hanya dua kejadian sahaja yang menimpa saya sewaktu berada di Kuala Lumpur" katanya sambil memandang jauh. "Kalau bukan kerana mereka yang menolong saya, saya mungkin telah mati...

bersambung........................