Friday, May 20, 2011

BILA MAKCIK BERCERITA LAGI - Dendam Kekasih-Bah2

........bersambung...

Tidak sabar saya menunggu cerita selanjutnya. Saya hanya memandang makcik dengan seribu tanda tanya...

"...perempuan tu datang ke hotel berkaki ayam dan berkemban batik sahaja.." kata makcik.

"Huh...?" saya berkata dengan begitu terperanjat dan terpinga-pinga.

"..dia hanya datang ke hotel itu bila bulan mengambang penuh sahaja..." kata makcik yang berumur hampir lewat 50an itu.

"..Pelik...sungguh pelik!...kata saya sambil mengerut dahi.

Makcik menjelaskan lagi betapa penyambut tetamu di hotel itu berasa 'tidak selesa' setiap kali bulan mengambang...kerana perempuan jelita itu akan muncul lagi di hadapan kaunter dan bertanyakan soalan yang sama setiap kali.

"Dia suruh saya datang....dia ada disini..." kata perempuan jelita itu. Dia langsung tidak memperlihatkan sikapnya yang ganjil ataupun rasa malu berkemban dan tidak bersepatu.

Dan setiap kali itulah penyambut tetamu di hotel 3 bintang itu terpaksa memujuknya pulang kerana sikapnya yang "aneh' itu cukup menganggu perasaan.

"Jadi....tiada yang datang mencari dia..?" tanya saya yang mula berpeluh dingin.

"Ada.." kata makcik sambil memandang tepat ke arah saya. Dan makcik pun menceritakan kepada saya bagaimana kedua ibubapa gadis itu berjaya menemuinya dan menceritakan kisahnya itu.

Anak perempuan mereka mula 'sakit' selepas menolak 'cinta' seseorang. Tidak tahu apakah puncanya dan dimanakah kesilapannya sehingga dia menjadi mangsa perbuatan orang. Pada waktu-waktu lain, perempuan jelita itu bersikap normal seperti orang kebanyakkan..tetapi hanya akan menjadi 'aneh' pada bulan mengambang penuh.

Makcik sendiri tidak tahu apa yang telah terjadi kepada gadis itu sekarang, dan saya pula tidak berhasrat untuk mengetahuinya.

Biar apa-apapun....tidak kira mana yang salah..mana yang benar.............saya hanya ingin mengatakan ini sahaja...

Buat baik berpada-pada...buat jahat...janganlah sekali...

JANGANLAH SEKALI.....

(mendedikasikan cerita benar ini kepada member2 LOVE IS NOT ENOUGH - fb - ....think twice before you hate someone..it is better to forgive and forget....than to hate and live a miserable life..salam sejahtera - your friend - Honeybuzzin)

Thursday, May 19, 2011

BILA MAKCIK BERCERITA LAGI - Dendam kekasih-Bah1

Saya ingin sangat bercerita malam ini. Sebenarnya makcik pernah menceritakan cerita ini kepada saya..tetapi saya telah lupa akannya. Tetapi pagi ini apabila saya ternampak akan bulan purnama penuh di langit, saya terus teringat akan cerita yang disampaikan oleh makcik itu. (Dulu saya pernah menceritakan tentang perempuan berbangsa Inggeris yang pelik dalam cerita BILA MAKCIK BERCERITA ...- Putih Matanya..Bah1 & 2...)

Cerita ini berlaku di tahun yang sama dan di tempat yang sama seperti yang telah saya sampaikan dalam cerita perempuan Inggeris itu. Saya tidak tahu samada rakan-rakan pernah mendengar cerita ini atau tidak tetapi cerita ini adalah kisah benar dan memang pernah berlaku di tempat kita. Mereka yang pernah bekerja di hotel 3 bintang itu sahaja yang banyak mengetahui dan menyimpan cerita misteri ini. Kata makcik lagi, mungkin ramai yang tidak mahu membangkitkan cerita ini....sebab kisahnya sedih, kesian pun ada..seram...dan penuh seribu satu tandatanya.

"Ya ka makcik..? " tanya saya kepadanya.

"Iya....takut ko ja inda tahan mendingar..." tambahnya lagi. ("Iya...takut kau jer yang tak tahan mendengar..")

Maka makcik pun memberitahu kepada saya bahawa tahun itu memang terjadi banyak perkara yang pelik-pelik dan cerita mengenai gadis inilah yang menjadi buah mulut seluruh pekerja perhotelan itu.

"Perempuan itu memang cantik orangnya, kulitnya putih, matanya...bibirnya...dan rambutnya yang lembut cukup membuat sesiapapun jatuh hati kepadanya.." cerita makcik.

"..tapi peliknya cuma satu sahaja...." tambah makcik lagi.

BERSAMBUNG.....

Friday, May 6, 2011

Yang mana satu ni ooo...1234 atau 1334...

Saya masih ingat akan jamuan makan malam beberapa bulan yang lalu di sebuah hotel di Kuala Lumpur. Memang seronok sekali-sekala makan bersama-sama rakan-rakan kerja yang bermaustautin di Bandaraya Metropolitan itu.

Kami telah dihiburkan oleh seorang penyanyi juga selaku seorang pelawak pada malam itu. Dia menceritakan kepada kami akan seorang tukang tilik yang kerjanya memberi ramalan nombor ekor. Katanya kepada si polan yang datang menilik...

"...Kamu betul betul mau empat nombor ka?"

"..ya....bagi saya satu nombor....misti mao 'ong" punya... " kata si polan tidak sabar menunggu ramalan nombor yang akan ditilik.

"..Nah...kamu dengar betul-betul..." kata si penilik.

"1234" katanya sambil bermain-main dengan bola kristal.

Maka si polan pun mengingati nombor itu dan membeli nombor ekor yang ditilik si penilik. Dalam mindanya sudah terbayang wang yang berlimpah-limpah..kerana kata orang, tilikan si penilik itu memang tepat.

Keesokan harinya...dengan perasaan amarah, si polan pun pergilah ke rumah tukang tilik.

"Mana ada keluar kau punya nombor..?' '...kau tipu punya orang...' katanya si polan begitu berang dan kecewa. Hampa benar rasanya kerana 'pengeras' semalam pun bukannya sedikit.

"Itulah kau tidak dengar betul-betul...." "Saya cakap satu, dua "tiga", empat (1334)..."jelasnya.

Si polan pun terus tepuk dahi..dan itulah nombor yang keluar pagi itu.

Bukankah kita juga begitu kadang-kadang? Tersilap "mendengar"...tersilap "terdengar..."

Betulkan?

Sunday, May 1, 2011

Wujudkah "casper" the friendly ghost? BAH 2

(Gambar diambil dari Google)


....bersambung...


Kekejaman abang "membedah' ikan-ikan yang bunting itu membuatkan dia tidak begitu "popular' dikalangan kami. Jadi, saya dan kakak-kakak yang lain hanya bermain sesama kami sahaja. Abang pula semakin ghairah melihat hasil dari kajiannya itu....dia juga tidak mahu diganggu...


Oleh sebab itu, saya amat rapat dengan kakak dan kakak selalu membawa kami bermain masak-masak, bermain lumba lari atau bermain di celah-celah tabir kain halus berwarna putih yang sedia tergantung.


Kami hanya bermain pusing-pusing sahaja..maklumlah...bukan macam zaman sekarang...ada Iphone, ada Ipad...macam-macam gadgets..itu sahajalah kegiatan masa lapang kami selain dari melihat ikan-ikan didalam 'bath tub' kepunyaan pakar ahli sains yang tidak bertauliah dalam keluarga kami. (hehehe)


Tetapi pada suatu hari itu, sewaktu papa masuk ke bengkelnya, papa berdiri kaku seakan terpandang sesuatu. Kemudian papa memberitahu kami semua supaya berhenti bermain. Kami terpinga-pinga.


"ko nampak tu...? ..sapa tu...anak sapa tu...." kata papa sambil menuding jari ke satu arah.


"mana...?" kami menjawab dengan terkejut...


"..tuuuuuuuu....." kata papa lagi.


Kami tidak nampak apa-apa..tetapi papa nampak seorang budak lelaki berusia lingkungan 5-6 tahun berdiri di satu arah.


Wuiiiiiiiiishh.....naik terus bulu roma saya ni tau! (Haiyaa...sindili tulis ..sindili takut...)


"Dia " tidak pernah menganggu kami...siapa dia dan apa terjadi kepadanya masih menjadi tandatanya kepada kami semua sehingga ke hari ini. Mungkin juga "dia" ada bermain bersama-sama kami. Cuma kami tidak tahu akan kehadirannya.


Wujudkah Casper the friendly ghost? Hmmmmmmmm..................

(Haiyaaaa..suda habis tulis..tapi sikalang, mao pigi kincing pun takut...apa punya penulis ni...Fail!)