Monday, November 14, 2011

Bila pelangi hilang warnanya...

Sekiranya saya bertanyakan kepada anda hari ini, "apakah yang paling penting dalam hidup?" Apakah jawapan anda?

Hari ini seseorang mengemukakan soalan begini di fesbuk "mengapa sesetengah orang mengambil keputusan untuk membunuh diri?".."amatlah kasihan" tulisnya lagi. Soalan yang amat menarik, saya kira, kerana secara kebetulan, saya membaca dari suratkhabar Metro hari ini berkenaan seorang wanita berusia 42tahun mengambil keputusan drastik itu.

Saya amat bersimpati kepada anak si-mangsa yang masih kecil. Tentu amat sukar bagi anak itu untuk melalui saat sebegini..mungkin dia masih tertanya-tanya sehingga kini...mungkin juga airmatanya tidak pernah kering..

Saya hanya mampu mengeluh apabila membaca kisah-kisah benar ini. Itulah sebabnya di HONEYBUZZHIVE- blog Inggeris saya, saya telah memblog mengenai lagu "If I die Young" nyanyian yang disampaikan oleh The Band Perry. Lirik lagunya ada menyentuh perihal kesukaran yang dilaluinya...dan ini dapat dilihat dari liriknya yang mengatakan:-

"A penny for my thoughts"
Oh No..I'll sell em' for a dollar
They're worth so much more..after I'm a goner
And maybe then you'll hear the words I been singing
Funny..when you're dead how people start listening.."

Saya rasa ada kebenarannya pada barisan ayat ini.."..when you're dead how people start listening.."(apabila kamu sudah tiada(didunia ini) barulah mereka mahu mendengar?

Benar apa bukan? Selalunya bila seseorang itu meluahkan perasaan tertekannya, kita tidak mahu serius, kita hanya membiarkan mereka sahaja. Betapa silapnya kita dengan menganggap ia cuma satu luahan perasaan sahaja.

Bila nasi menjadi bubur, menangis airmata darah sekalipun tidak bermakna lagi.


Williborn -
"Bunuh diri sering dipilih sebagai jln terakhir sebab mereka ini sudah menemui jalan buntu untuk menyelesaikan masalah atau biasa dipanggil sebagai jalan senang untuk menutup segala macam derita dan penderitaan...kerana hanya memikirkan diri sendiri dan menganggap tidak berguna kepada sesiapa pun, maka terjadilah tragedi sedemikian rupa... "

De engineur -
"tapi dgn membunuh diri, bukan kah itu sangat mementingkan diri namanya?"

Friday, November 11, 2011

11.11.2011 ...Hanya dia....


(In remembrance of Tomi, Anne's brother - my friend)

Lama kita tidak bercerita. Hari ini dipilih oleh ramai pasangan untuk mendirikan rumahtangga, melafazkan cinta yang terpendam dan seribu satu kenangan yang tercipta. Segalanya terjawab, tiada lagi perasaan tertanya..mahupun jiwa yang setiap kala membara..

Saya masih ingat tahun itu, saya, Anne dan Halimah membuat biskut tart nanas. Sebenarnya biskut itu dibuat untuk dijual kepada pelanggan lama mama Anne yang menyambut perayaan Natal. Bau harum biskut bakar itu membuatkan saya teringat akan biskut "Famous Amos". Seluruh rumah Anne penuh dengan haruman mentega segar. Seronok juga membuat biskut bersama-sama, sambil membuat biskut..boleh juga bercerita.

Dan bukan itu sahaja tetapi kerana adanya Tomi, satu-satunya adik Anne yang berumur sebaya saya. Dia merupakan pemain bola sepak simpanan didaerah itu. Orangnya segak, tampan, tinggi dan berbadan olahragawan itu cukup mencairkan hati mana-mana perempuan. Tetapi kakaknya tidak tahu dan Halimah........begitu juga saya....

Setiap kali saya pergi ke rumah Anne, Tomi hanya melirik sekali sekala ke arah saya, dan tersenyum. Saya tidak mengendahkan dia. Anne adalah jiran dan rakan 'kamcing' saya, mana mungkin saya akan merosakkan persahabatan saya dengan menyintai Tomi dan sebaliknya. Mana mungkin! Saya tidak tahu akan perasaannya sehinggalah saya diberitahu oleh rakan baiknya, Nasir.

Saya juga berasa tidak selesa apabila seringkali bertemu dengannya ketika acara sukan MSS (Majlis Sukan Sekolah)di daerah kami. Ini adalah kerana saya juga adalah atlit di sekolah dan persaingan dalam acara sukan itu selalu diadakan di padang sekolah Tomi yang agak luas. Pening terus bila saya nampak kelibat Tomi. Maklumlah..lepas sekolah, tempat yang selalu saya lepak ialah dirumahnya. Parah!

Kadang-kadang saya ternampak ada seorang dua perempuan menghulurkan surat kepadanya..hehehe...zaman dulu-dulu, mana ada telefon bimbit? Zaman kami masa itu masih lagi zaman karang mengarang. Saya jarang bercakap dengan Tomi, begitu juga dia.

Tetapi pada suatu hari itu, saya diberitahu oleh Anne bahawa Tomi telah terlibat dalam satu kemalangan sewaktu dalam perjalanan untuk sesi latihan bola sepak. Dan apa yang paling menyedihkan saya sehingga ke hari ini ialah saya tidak berpeluang memulakan perbualan dengannya..walaupun sekali. Tomi tidak sempat diselamatkan.
Sedih juga saya apabila menulis akan ini...cerita lama tetapi banyak kenangan yang tersimpan di sanubari ini.

Sehingga hari ini, kakaknya tidak tahu, begitu juga Halimah...hanya saya yang tahu...
hanya saya..dan dia.....