Wednesday, April 8, 2009

Pedasnya lada di Negeri Sabah

Hari itu sewaktu saya sedang menjamu selera sendirian..makan 'beef noodle' di restoran bersebelahan dengan sebuah restoran yang menjual Dim Sum, saya telah didatangi oleh seorang pemuda. Dia meminta kebenaran untuk duduk semeja dengan saya..maklumlah..meja yang diduduki saya agak besar.

Saya membenarkan dia duduk semeja dengan saya. Laa....gelabah juga saya apabila yang datang duduk bersama saya bukan dia sahaja tetapi ada lagi tiga lelaki pertengahan umur yang duduk bersama saya.

Hati saya serba salah pulak jadinya..tapi saya buat muka selamba..relax..dalam hati, padanlah muka saya..inilah akibatnya memandai-mandai duduk di meja yang besar. Hik Hik!

Bila sudah duduk semeja...Wah! apalagi, riuh rendah mereka bercerita...saya diam sahaja. Sekali sekala tersenyum juga dengan topik yang dibincangkan mereka. Ada satu perkara yang mereka bincangkan di situ hari itu yang membuat saya agak tertarik untuk menulis artikel ini. Kata mereka lada di Negeri Sabah ini yang paling pedas. Eh..eh..iya ka?

Mungkin juga ada kebenarannya kerana setahu saya, sepanjang makan di mana mana tempat..sos lada yang dihidangkan di restoran yang menjual 'beef noodle (Ngiu Chap)ini yang paling pedas sekali.
Bagaimana pula pendapat kamu? Adakah benar kenyataan mereka bahawa lada di Negeri Sabah ini yang paling pedas sekali? Tempat-tempat lain bagaimana?

Anda tentu lebih arif tentang ini! Mari kita berkongsi cerita.

(Restoran di Hilltop, Lintas)

42 comments:

IsaiahEzra said...

sa pun x pernah tau..sa pun pernah dengar tu tapi not sure betul ka X.
dulu my late huby's aunt yg kawin org semenanjung pun slalu minta kirim lada. kami pun blur keheranan tak kan cili padi??

sory, sa x pula mejawab soalan just want to share the same experience U had.

btw, take k. GOD bless

atok said...

meh pos ke shah alam.
atok nk try.
eheh

Mummy Zuan said...

memang..setakat ni lada sabah kunun pedas butul durang cakap.

trimatra said...

mencoba memahami tulisanmu agak berat , soalnya beda sedikit kontek bahasanya .....
oke deh lain kali komentar lagi

Mell_f said...

Susah jg mau cakap sebab my friend selalu minta cili padi kalau makan di kedai XD

Tapi mmg lada disini ada umpphh,sebab tu ada lada botol yg kena kasi nama 'Lada Sabah'

Erik said...

Saya juga suka lada, tapi jangan terlalu pedas

Pondokku

rahma said...

ya ka.... hmmmm... nda pernah plak sa dengar tuh... alalaaa... rindu sdh sa mo buat sambal belacan... kekekeee ^0^

AngeL BeaR said...

been stayed in lots of places...nothing the same as cili sabah....pedas + kick lagi..hahaha...
even my friends from west malaysia pun selalu minta kirim.

HoneyBUZZin said...

IsaiahEzra - sia pun pikir-pikir balik..macam butul ooo...

Atok - atok mai la sini cuba try lada kami. Kalo bagus..boleh p buat bisnes eh...Kalo jadik, jan lupa honey arr...uhuk uhuk

Mummy Zuan - Mungkin juga tu..

HoneyBUZZin said...

Trimatra - tidak apa kalau tidak begitu memahami. Honey pun begitu kalau pergi blog sahabat Indo. Anyway, thank you for being my friend.

Mell - Betul tu,....lada Sabah memang kaw2...tapi bagaimana tempat lain?

HoneyBUZZin said...

Erik - Huhu...honey pun suka lada ni...no lada...macam ada yang tidak lengkap.

Rahma - Honey mao sambal belacan...sini mari ...

AngelBear - ooo really? Wow..so the saying must be true eh? Sampai eksport p west M'sia...memang true la.

Madu Beracun said...

memang cili padi sabah pedas. tapi ada juga aku dgr lada brunei pun pedas juga. atau memang lada d brunei tu yang sama dgn lada d sabah? ntah laa.

nani said...

yea ke??ish sy suke mknan pedas..so tringin nak rs lada sabah la plak..honey bile nak dtg semenanjung?bw kan sy ole2 lada sbah belh ahakss ;)

G said...

Wah, baru tahu saya kalau lada di Sabah paling pedas, belum pernah jalan2 ke Sabah, mungkin kalau ada kesempatan untuk ke sana saya akan mencobanya sis (^__^)

Ryuzaki "L" The KiD said...

x pati jk betul atau x. Tp jk makan lada kat sabah sy masih bole relax2 lg, jk kat semenanjung ni, mkn sj pasti nk ke tandas dalam bbrp jam kemudian. Hoho..lozonesn

GregChai said...

Lada Sabah pedas dan sedap bah! :D

Budiawan Hutasoit said...

saya belum tau..karena saya belum pernah makan di beef noodle (Ngiu Chap :-)

mudah-mudahan saya punya kesempatan untuk makan di beef noodle (Ngiu Chap).

tapi jika Honey yang bilang pedas, maka saya percaya..

Qhris said...

bebeh..mmg ramai kwn dr lain tempat suma rata2 ckap lada kita org ni mmg pedas! mmg jga ramai kalu dr malaya tu sanggup minta kirim ;) tp mmg sadap lada sabah...pa lg kalu mkn ma yg jaruk2 tu hehe

HoneyBUZZin said...

Madu Beracun - Perhaps...betul tu..iyalah..kan Brunei dan kita berdekatan...

Salma - Boleh..bole..kalau packing dia macam jenis plastic McD tu honey boleh kirimkan terus tuk Salma..

HoneyBUZZin said...

Sis G - Disini bukan sahaja ladanya pedas sekali tetapi terdapat banyak tempat-tempat yang cukup menarik dan unik di sini.
Welcome to Sabah anytime..informasinya boleh terdapat di Malaysia Tourism.
Thanks for dropping by sis. Have a blessed day.

HoneyBUZZin said...

Ryu... - kalau makan lada sampai ke tandas ...aduii..terlampau makan suda tu...hik hik.
Tapi kalau takde lada..tak sedap plak.

Cikgu Greg - Lada Sabah memang sedap dan pedas..

Brader Budiawan - Memang pedas sekali tu...come la visit Sabah. Yopu won't regret!

HoneyBUZZin said...

Qhris - huhu...setuju setuju...makan dengan jeruk...sedapnyerrrr...

D.L Sumunie said...

Sumunie tidak tahan pedas bah jadi enda tahu sedap kah tidak...makan lada pun yang pedas cikit2 kalau sudah lebih2 tu sup ngau chap tidak habis tapi chinese tea yang habis..kik kik kik...

A j u E said...

betul la...lada sabah pedas.lain sama lada sini.

HoneyBUZZin said...

Sumunie - Huhu..Honey suka masakan yang pedas pedas..baru kaw arr...

Ajue - Memang pedas lada dari Sabah.

TIMADANG said...

memang pedas la honey...

menurut pengalaman saya,hehe sampai saya lompat2 pun ada :)..

lada dengan (tuhau) buzzzzzz.. :)
sedap tapi pedassssss !!!

Rebel'ous Xang Rodriguez said...

hehe.
sy ada dgr juga ni.
tp sy tia taan makan lada.
lebih tepat lagi,
sy tia makan lada.
hahaha.

Kris and Nadia said...

nda jg pedas ba kan :) sedang2 ja :)

Joo Izzy said...

Waaaa.... hati² makan makanan pedas ntar lambungnya sakit....
aku gag tau tuh soalnya blom pernah maen kesana.. mudahahan ada waktu nanti ya....

Malaikatsesat@Bentara Sakti said...

ya... ada satu lada yang sangat pedas... bentuk dia tidak besar dan tidak juga kecil. Rasanya lada liar lah tu... kalau dipicit kah... dipipis...??? (entah mana satu istilah yang betul ni...) Lada ni akan mengeluarkan sedikit cecair seperti minyak. Orang panggil Lada Sabah.... itu lah kali tu..

HoneyBUZZin said...

Timadang my brader...aikk..lompat-lompat...itu memang pedas suda!hik hik

Xang - tak makan lada tidak apa..tapi sayangla..banyak lauk yang sedap-sedap selalunya yang pedas-pedas.Hmmm....

Kris & Nadia - Sikit lada mesti ada la...kalau teda lada..nda sedap tu..

HoneyBUZZin said...

Joo-Izzy - Iyakan...mesti kontrol..

Malaikat sesat - Mungkin juga...

Sogoh said...

memang pedas lada sabah ni... berbanding kat peninsula ...betul ni... tapi sya resign sudah dari makan lada...wakaka..nda tahan suda ba

trimatra said...

hmmm, jadi pingin mencicipi lezat dan pedasnya lada negri sabah..., kapan ya bisa kesampai?

SHALOM said...

paling pedas lada dari india bah honey...saya lupa nama dia, tapi memang berasal dari india...

HoneyBUZZin said...

Sogoh - jangan resign...makan sikit sikit..penambah selera.

Trimatra - lada disini memang pedas..kalau ditumbuk sama terasi..tidak dapat ku bayangkan...

Shalom - ya, Honey setuju...mungkin tempat lain ada yang lebih pedas lagi..kalau sini suda begitu pedas..I cannot imagine bagaimana pedasnya lada yang terpaling pedas.

akey87 said...

memang pedas..baru ko tau! HAHAHAA..

HoneyBUZZin said...

Akey87 - hahaha..memang pedas bah..semua pun sokong nih!

cicak said...

Honey, ko suda pernah makan tu 'wasabi' ka?

kalau lada di restoran, sia inda heran. cuba la makan lada di rumah sia. baliau sa ni buli idup dengan makan lada saja tanpa nasi kali ni.

PONYA PADAS!

HoneyBUZZin said...

Cicak - Hi..wasabi memang sy selalu p makanla...tapi kalo mao makan lada tanpa nasi..wa..sy tabik baliau kamu ooo...
Padas tu...kalo makan gitu ja..

Anonymous said...

kalau kamu suka makan lada sabah yang sedap dan pedas dan kaw2, saya recoment kamu makan lada padi yang ada dijual di servay atau giant sabah. kalau tak silap di semenangjung pun ada jual di mydin dan carrfour, nama dia Sabah Lada Padi SL. kalau saya makan nasi tidak sedap tanpanya.... ada lagi satu product dia yang paling saya suka, Sambal Belacan, masak kangkung atau pakis, taruh sikit udang kering , wow....nyaman...... kawan2 sekalian boleh cuba, sudah lama kami sekeluarga makan lada ni, memang sedap berabis ni, yang tidak tahan pedas tu jangan mencuba!!!!

HoneyBUZZin said...

Honey to Anonymous - waa...betulka? ni misti mao try...
Sia suka lada padi tapi misti mao makan ngan nasi la....
Tia tahan makan gitu ooo...padassssss....