Thursday, March 11, 2010

Cerita seorang tukang masak...

Hola Bos...waa..long time no see arr.." kata saya berseloroh dengan abang yang pernah bekerja sebagai deejay itu. Dulu rambutnya panjang sampai ke pinggang..tapi sebab sudah bertukar arah 'angin'...terpaksalah memotong ciri-ciri 'kesenian' nya itu...huhu!

Bagaikan 360 darjah paksi...seorang deejay yang cukup 'cool' bertukar bidang menjadi Tukang Masak pula...hehehe

"Kalau saya ambil kau kerja...kau sanggup potong itu rambut ka..? kata tauke restoran itu. Inilah diantara permintaan yang membuat abang tersenyum senyum kambing semasa temuduga beberapa tahun yang lalu.

Saya hanya tersenyum senyum sahaja dan sesekali ketawa mendengar kisah abang Mat yang lucu itu.

"Mula-mula dulu, abang hanya jadi "kitchen helper"...pernah sekali itu, chef minta abang ambilkan "pan", abang ambil "pen' untuknya...Nah., apalagi, diketuknya kepala abang.

"bodoh!" katanya..."pan" untuk menggoreng ...bukan 'pen' untuk menulis...kata chef.

Hahaha...abang langsung ketawa sampai berairmata.

Kata abang lagi, penggunaan Bahasa Inggeris itu juga amat penting dalam bidang ini. Saya bertanyakan kepadanya..."mengapa abang berpendapat begitu?"

Abang terus menceritakan kepada saya bagaimana sukarnya bekerja jika tidak tahu nama-nama sayuran seperti 'brokoli'.. dan nama-nama sayuran yang lebih senang dipanggil dalam bahasa Inggeris seperti capsicum, celery dan lain-lain lagi.

Cerita abang lagi, melalui pengalamannya sendiri..(beliau sekarang seorang chef-de parte) pengurus F&B (Food & Beverage) dan seorang chef tidak 'ngam' katanya.

"Aikkk....mengapa begitu pula?" tanya saya selaku seorang wartawan...hehehe

Abang pun tidak lokek menceritakan kepada saya akan cerita ini.
Pernah suatu ketika, restoran di hotel 5 bintang ditempat abang bekerja itu sibuk dengan pelanggan. Seperti biasa, pelanggan yang datang tidak begitu sabar menunggu makanan masing-masing.

Teriak pengurus F & B kepada chef ..."Chef...Nasi Lemak Special satu...dua minit....boleh buat ka?

Jawab chef meradang....."kau ingat goring kerupuk..terjun terus kembang..?

hahaha......bah! begitulah adanya. Setiap pekerjaan ada kisah lucunya..apa bukan?

25 comments:

Rungitom said...

"Nasi Lemak Special satu...dua minit....boleh buat ka?"

terus saya *facepalm* sendiri. Bagi masak Maggi Mee laa, 2 minit ja, special sama telur satu biji.

JHaZKiTaRo said...

salam ziarah dari bumi Dublin, Ireland.. blog walking mengisi masa.. ada kelapangan, jemput singgah ke blog hamba, Aku Sebutir Pasir.. :)

rahma said...

blh bah tu siap 2 minit yg pntg bhn semua bahan sdh ada cuma tggl letak dlm pinggan jak heheheee...

btw, honey, that jus person was hacking my shoutbox la plak. what should i do?

HoneyBUZZin said...

Honey to Bro Rungitom..
hahaha...baru tadi makan maggi...tapi mao 3 min la..

HoneyBUZZin said...

Honey to JHaZKiTaRo - Hi..dah singgah tadi..nice blog u have there...
Jauh menjelajah brader..

HoneyBUZZin said...

Honey to Sis Rahma - hehe...iyalah..
Pasal that guy p masuk shoutbox sis..I don't know how to help u. Tidak tau sapa tu sis..and why he does that.
Rasanya tidak pernah org buat gitu selama Honey jadi blogger nih...
Biar saja dia....

Sang Cerpenis bercerita said...

nasi lemak? I like it.

HoneyBUZZin said...

Honey to Fanny(Sang cerpenis Bercerita)..
Same likings ...I love nasi lemak too..

cicak said...

Wkakaka terjun trus kembang ah. Famous betul perkataan 'kembang' sekarang ni pasal si Alex Ahat.

Dua benda yg sa belajar pasal tukang masak, ada sayings tu cakap

1) Don't Trust The Skinny Cook <-- ada juga tukang masak kurus tapi sedap dia masak.

2) Don't Mess With The Cook <-- orang yg provide makanan kepada kita harus dijaga hatinya

Eh sori kalau komen tia kena mengena dengan cerita - Have a nice day HoneyBuzz ;)

HoneyBUZZin said...

Honey to Cicak - arhahaha....
but the saying is quite true I must say....totally agreed with you.

Aditya's Blogsphere said...

salam kenal dan salam hangat selalu.......kunjungan saya yang pertama di sini!!!!

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

aku suka sup kosong

HoneyBUZZin said...

Honey to Aditya's Blogsphere - Selamat datang ke Blog ini...semoga terhibur.

HoneyBUZZin said...

Honey to B.R.U.T.A.L.S.O.L.O - hehehe..sup kosong pun lebih 2 minit...

ninneta said...

Hai...

Salam kenal sahabatku...

kunjungan pertamaku di rumahmu, sekalian follow. Sebagai hadiah perkenalan, aku memberimu hadiah, silahkan diambil

disini nih : http://moody-ninneta.blogspot.com/2010/03/aku-mengasihimu.html

sebarkanlah sebanyak yang kaau mau sahabat.....


aku mengasihimu....


Ninneta

C.Alv.B said...

Macam mee maggie ja..hahaha

rahma said...

hi honey dear… fyi am now using my own domain now http://www.pearlsrahma.com and at the same time still activated my old blog. but everytime u went to my blog it will directly link to this new site. btw, welcome to my new site dear :)

HoneyBUZZin said...

Honey to Ninneta - hi and thank you for visiting this blog. Thank you for the award too.
Come visit me again...

HoneyBUZZin said...

C.Alv.B - Hahaha...maggie pun mao lebih dua minit ooo...

HoneyBUZZin said...

Honey to Sis Rahma - O.I.C....patutla..*smile*

Uncle Greg said...

sia macam stuju apa si Cicak tulis, kadang-kadang kalu pelanggan inda pandai jaga kata-kata (mungkin lapar inda sabar tunggu makanan) yang diungkap nah awas inda tau la apa jenis "rempah" yang di kasi campur dalam masakan mau pun minuman.

apa pun kadang perlu ada timbang rasa kedua pihak la kan, si pelanggan pun ada hak, si tukang masak pun ada hak ... kalu tempat tu sudah terlalu sibuk penuh dengan pelanggan bah pigi la bah cari kadai lain daripada kita buat hal di kadai kan.

si tukang masak juga harus ingat dalam hal ni, inda patut durang mengelimut/mengeluh bila pelanggan marah-marah pasal lambat makanan sampai ... kalu teda urang makan masakan durang pun susah bahkan...

hehehe pinjam ayat si Alex ... maggie sia kambang sudah :) macam dua minit suda sia taip ni

IjoPunkJutee said...

pesen dunk...:D

HoneyBUZZin said...

Honey to Uncle - You got a point there uncle.
Honey setujulah...

HoneyBUZZin said...

Honey to IjoPunkJutee - :)

lukisan pemandangan said...

salam kenal....pengen coba nasi lemak..macam mana rasanya...pasti yuummyyy...