Wednesday, August 12, 2009

BUDI BAHASA BUDAYA KITA....aikkssss....

Kata orang ‘Budi Bahasa Budaya Kita’….saya memang setujulah…tapi cuma kadang kala itu saya rasa tergelak bila kita cuba mempraktikkannya dengan cara yang …..hmmmm…(fikir-fikir…tersenyum senyum saya sebentar)

Macamana tu?


Hahaha…anda akan faham selepas membaca apa yang saya paparkan disini.


Begini ceritanya.


Saya suka berkunjung ke Pantai Tanjung Aru. Selalunya, selepas puas berjalan-jalan ditepi pantai, saya akan menjamu selera pula di gerai gerai yang menawarkan pelbagai juadah yang ada disana.

Ada satu kali itu, semasa duduk menunggu makanan dihidangkan, saya tersentak apabila terdengar seseorang menjerit ‘2 BUNTUT’ dan memberikan isyarat dua jari kepada si penjual yang menjual satay.


Hahaha……yang dimaksudkannya disini adalah salaian buntut ayam..selalunya dijual berasingan bersama satay-satay yang menjadi kegemaran ramai. Saya tidak pernah makanla….tetapi ada yang pandai makan..katanya sedap!


Saya tersenyum senyum kerana saya mendapati penggunaan perkataan ‘buntut’ itu agak melucukan apabila disebut dan digunakan…apalagi kalau digunakan di tempat awam..dan bayangkanlah kalau orang menjerit memesan salaian istimewa itu…”Buntut 2”…”Buntut 1”…”buntut”, “buntut” dan ‘buntut” lagi.


Dan seperkara lagi, di tempat yang lain pula, saya agak terkejut apabila disambut dengan begitu ramah dan mesra oleh seorang pelayan sewaktu memasuki sebuah kedai makan yang menjual nasi ayam di kawasan Lido,


“ Selamat datang , silakan duduk...cik ingin mencuba nasi ayam kami?”


Aikkk…..hampir saja saya menanyakan soalan yang bodoh kepadanya seperti

“aikk………..ini KK ka?”


Maklumlah, setakat makan di kedai-kedai kopi, pelayan kedai makan ‘ekonomoney’ KK jarang menyambut pelanggan dengan cara sebegitu. Selain dari itu, kita akan berasa kekok pula kalau dilayan begitu. (Lainlah kalau makan di tempat-tempat istimewa dan berbelanja lebih untuk membayar ‘alas meja’…(uhuk uhuk)

Walaubagaimanapun, saya tabik pada pelayan tersebut.


Bukankah bagus sekiranya semua orang berbudi bahasa?

40 comments:

A j u E said...

kk mmg begitu...haha
rindu beachlaaaa

Madu Beracun said...

buntut, memang kurang manis dan sopan didengar apa lagi kalau diucapkan di khalayak ramai. peliknya nama tu merujuk kepada makanan yang boleh dikatakan menjadi kegemaran ramai.

cuba lain kali kita ke gerai yang menjual "buntut ayam" tu dan memesan seperti ini "minta bishop nose 2", penjual tu mesti tunjuk muka bingung. haha.

well, mungkin kita sudah terbiasa.

Kris and Nadia said...

huahua.. betul ba? sya blum dpt layanan yg sedemikian pun..huahua..

HoneyBUZZin said...

Ajue - hi Ajue....meh la sini

HoneyBUZZin said...

Madu Beracun - ya..itu nama makanan la....katawa terus sia tau!...
tapi memang orang KK sempoi jer..
Mungkin kita boleh cipta satu nama khas untuk makanan tersebut...seperti 'manuk special' ka...gitu arr...
Sopan sikitla...

HoneyBUZZin said...

Kris and Nadia,
iya...baru first time saya dilayan begitu ooo....
I think dia pelayan baru di kadai tu la...kadai Bak Kut teh bersebelahan dengan klinik Dr Choong...
P la try sana...
Terperanjat sia terus ooo...
Bagus itu pelayan...berbudi bahasa.
pelayan pelayan lain tinguk dia senyum2..

tomato said...

sedap juga buntut ayam tu.nyum nyum haha

HoneyBUZZin said...

Hahaha....sorila brader..sia nda penah makan itu 'barang' ooo...
tapi sia tinguk, ramai yang suka makan...
Mungkin juga sadap la...but now I know you eat dat stuff la...mana mao lari? Something i know about u know..hehe

cicak said...

Hahaha buntut ayam!
Tapi kan, sa lagi suka orang cakap 'buntut' (of course dgn suara yg rendah laaa) instead of dia cakap "Bagi TUNGKING AYAM dua!". Hahaha!

Lagi teruk kalau yang Dusun-Dusun, cakap "Kasi sia KATUT", pingsan sa oh.

Sa paling suka org berbudi bahasa, walaupun bukan di restoran. Tia semestinya kita mo makan tmpt urg, baru durang mo berbudi bahasa kan?

Hari ini, jarang betul sa dgr orang cakap "excuse me". Hari tu sa nampak orang terjumpa kawan ditengah jalan, secara TIDAK SENGAJA dia 'tertutup' jalan orang, orang yang hendak lalu tu bukan lagi cakap "Excuse me, you're blocking my way", tapi dia teriak cakap "EH! LIMPAS LAH!".

Malu pula sa nampak.

HoneyBUZZin said...

Bro Cicak - manada urg cakap pelan-pelan bila time order itu makanan? i heard they shouted "BUNTUT"..hahaha...this is so hilarious. Almost choke on the food I eat.
Mungkin juga kita sudah terbiasa dengan cara kita yang 'spontaneous' la..
Thank you for commenting. Cheers!

tikno said...

Setuju, budi bahasa memang juga menunjukkan kepribadian seseorang.

HoneyBUZZin said...

Bro Tikno - benar tu..orang berbudi kita berbahasa...walaupun tidak berbudi, kita patut berbudi bahasa.

atok said...

budi bhasa budaya kito. eheh

HoneyBUZZin said...

Atok - Budi Bahasa Budaya Kita...saya setuju dengan ayat ini!
Perlu di praktikkan..sekadar berkata-kata sahaja tidak akan memberi makna apa-apa..

Uncle Lee said...

Hello Honeybuzz,
Apa guna tanam betik,
Kalau tidak baik manisnya,
Apa guna berwajah cantik,
Kalau tidak dengan bertuah.

Bunga tajung harum semerbak,
Sampai kering tetap mewangi,
Budi ditabur nama semarak,
Jasa dikenang sampai ke mati.

You have a nice day, Lee.

HoneyBUZZin said...

Dear Uncle Lee...hey..u are full of surprises la...
Here's my answer:-

Apa guna tanam betik,
Kalau tidak baik manisnya,
Apa guna berwajah cantik,
Kalau tidak dengan bertuah.

"Gadis Borneo nampak santun
Berbaju kebaya nampak lawa
Rupanya UNCLE hebat berpantun
Pandai membuat orang ketawa"

Bunga tajung harum semerbak,
Sampai kering tetap mewangi,
Budi ditabur nama semarak,
Jasa dikenang sampai ke mati

"Memang harum bunga Tanjung
cantik juga dipakai dara
UNCLE selalu datang berkunjung
Membuat hati Honey gembira"

hehehe..can pass ka?

Uncle Lee said...

Hi Honeybuzz, ha ha, you are good. Love your reply. OUTSTANDING!
Actually I cannot tembak just like that, but copied from my old diaries, just like my blog postings.

When a bachelor I dated lots of ahemm, Malay ladies, and to compete with the handsome Malay Romeos, I had to have a secret weapon, ha ha.

So, I got an old family friend, Pakcik Daud who was a retired buaya, ha ha, and got him to teach me....pantuns. I thus copied them down.

So bila date Malay girls, bawa bulan terang, saya lepas handbrake and itu la dia.
Also get invitation to their home eat dinner. I love Malay food, so will let go a pantun to the makcik too, ha ha. Get her, "Lee, bila senang datang rumah, ya'?
Ha ha, I get to see her daughter, no problemos, *wink*.

Hey, alls fair in love and war, right?
Buah berembang masak ranum,
Masak diperam dalam gua,
Kumbang lalu bunga tersenyum,
Seekor belalang tumpang ketawa.

Patah pasak di dalam kemudi,
Patah di ruang bunga kiambang,
Kalau tidak bertemu lagi,
Bulan terang sama dipandang.

Best regards, Lee.

HoneyBUZZin said...

UNCLE LEE...hehehe...
Oh itu pulak weapon arr...hahaha
Okayla....this is my answer:-

UNCLE LEE - (menjual pantun)
Buah berembang masak ranum,
Masak diperam dalam gua,
Kumbang lalu bunga tersenyum,
Seekor belalang tumpang ketawa.

HONEYBUZZ - (membeli pantun)
Orang Kampung pergi menjaja
Bakul dibawa penuh pinang
Janganlah bunga dipandang saja
Belilah cincin datang meminang
(hehehe)

UNCLE LEE - (menjual pantun)
Patah pasak di dalam kemudi,
Patah di ruang bunga kiambang,
Kalau tidak bertemu lagi,
Bulan terang sama dipandang.

HONEYBUZZ - (membeli pantun)
Bunga Kiambang di Tanjung Aru
Cantik putih berkelopak lima
Walaupun tidak pernah ketemu
Berpantun rindu kita bersama
(chewahhhh...hehehe...just kidding arr)

You have a great day Sir!

Mama Mia said...

Sia pun nda pernah makan buntut ayam ni...

HoneyBUZZin said...

Mama Mia......HUGS! sia pun nda penah makan itu barang ooo..

CJK said...

Ha ha... syok juga cerita buntut ni. But tu benda memang sedap la Honey.

Kalau nak try makan, Cuba goreng macam KFC but kasi kering sikit la... Nyam nyam nyam... Eeemmmm sedaaaap... Glup!

Betul ni Honey. Dulu ada kawan yang memang tak makan buntut @ tongkeng ayam. Sekali termakan Buntut goreng KFC, terus dia kata, "wah.. sedap pula ni barang kan". Hingga kehari ini dia dah jadi pembeli buntut tau.

HoneyBUZZin said...

Brader CJK - Hahahaha.......

relevan said...

Bahasa jiwa bangsa Honeyz..he he

Sang Cerpenis bercerita said...

lucu hi hi hi...buntut...tail...

D.L Sumunie said...

Bagus jika orang layan tetamu dengan baik itu memang budaya yang harus dikekalkan.

dari guna 'buntut' baik guna 'tongkeng'.sedap tu honey, dulu saya pun enda suka, sekali kena tipu terasa sekali balik2 mau tapi kena hati2 lah sebab makanan ni high kolestrol tu.

patahati said...

seronok boleh jalan mana2 tempat, beragam bahasa beragam pule adatnye.txh kawan

Misz_zana85 said...

slalu pggil tongkeng ayam..bun* cam xmanis je..hehe~

Erik said...

Sepakat nih... budi bahasa selain menunjukkan budaya juga menunjukkan kepribadian seseorang atau bangsa.

cicak said...

Naaaaaaa ramai pula yang suka cakap "tongkeng" ni LOL.

Jangan marah ah kwn-kwn, tp sa rasa 'lain' kalau dgr orang cakap 'tongkeng'.

Mungkin sa saja baitu. Mungkin paling sopan, ialah dengan menunjuk terus ke arah makanan tu kan?

Apa pendapat HoneyBUZZ? :)

BuDakHutaN said...

eh..durang cakap buntut ka... macama sellau sia dengar... 'tungking' same meaning , tapi more local punya bahasa...hahaha

HoneyBUZZin said...

Relevan - true..true..betul tu!

HoneyBUZZin said...

Sang Cerpenis Bercerita - hehe Fan...memang lucu bah!

HoneyBUZZin said...

DL Sumunie - hahaha......really that nice ka?.....anyway, I don't want to eat that 'tongkeng' la...
No matter how 'sadap'...hehe...

HoneyBUZZin said...

Patahati - Benar sobat! Lain padang..lain belalangnya...begitu juga bahasa dan budaya masing-masing...menakjubkan!

HoneyBUZZin said...

Misz_Zana85 - Honey juga berpendapat begitu....
Have a nice day my friend.

HoneyBUZZin said...

Brader Erik,
Lama kita tidak ketemu di 'blogwalk'..Honey mengharapkan brader Erik senantiasa sihat ya dan memang benar, Budi Bahasa menunjukkan kepribadian seseorang...
Have a nice day!

HoneyBUZZin said...

Brader cicak - hahaha....saya juga berpendapat begitu...bagus tunjuk ja itu makanan.
You have a good day my bro!

HoneyBUZZin said...

Budak hutan - hahaha..btl tu ...sia dingar derang bilang 'buntut'..hahaha..terus sia katawa kuat2 itu time...

Sang Cerpenis bercerita said...

ada award untukmu. cek di http://just-fatamorgana.blogspot.com/2009/08/genap-sudah.html

HoneyBUZZin said...

Sang Cerpenis Bercerita - Makasih ya Fan..nanti sia ambil