Saturday, November 27, 2010

Bukan salah pandangan.. - Cerita seorang mangsa kemalangan

Tiga hari yang lalu saya telah menemui Erik di Kuala Lumpur. Saya agak terperanjat apabila diberitahu oleh Erik bagaimana dia telah mengalami kemalangan di lebuhraya Karak dua minggu yang lalu.

"heyyy......u ok?" tanya saya sewaktu menemuinya di sebuah restoran yang berkonsepkan kesenian Ming Dynasty yang bersebelahan dengan Hotel Mid Valley.

"Saya okay sekarang..." katanya. Saya nampak wajahnya agak pucat.

"Seminggu saya terlantar di hospital....dan hospital itu..hospital lama...bukan seperti hospital Queen Elezebeth..agak mengerikan jugalah bila berada di sana.." tambahnya lagi.

"Apa yang berlaku..?" tanya saya lagi sambil makan. "Kak..malam itu saya menghantar seorang sahabat pulang ke Pahang." "Bertiga kami ke sana..dan saya pula yang memandu..." "waktu itu dah masuk tengah malam.." katanya. Saya nampak wajahnya berkerut sedikit dan ada pula ketakutan dalam nadanya.

"Teruskan..teruskan..." kata saya lagi biarpun terasa bulu roma mula mengembang.

"Semasa saya melalui jalan dimana terjadinya kemalangan ngeri bas express yang pernah disiarkan di akhbar tidak berapa lama dulu...tiba-tiba, seluruh cermin hadapan kereta saya seolah-olah ditutup dengan kain putih. Segala-galanya putih...tidak ternampak visual apa-apapun dihadapan jalan.." katanya dengan nada ketakutan.

"Sahabat perempuan saya yang duduk di belakang mengalami cedera parah..saya dan sahabat saya yang duduk di hadapan cedera juga tetapi kerana kereta ini mempunyai ciri-ciri keselamatan...kami terselamatlah...Kereta kami itu berpusing-pusing 360 darjah pusingan sebelum terbalik..."

Terbeliak terus mata saya. Terpaku saat itu, sebab saya tidak pernah menduga akan perkara-perkara sedemikian. Banyak juga cerita X-files yang saya tulis berkenaan dengan alam yang lain tetapi tidaklah pula yang saya ketahui seperti yang diceritakan oleh pemuda yang berusia 22 tahun itu.

Pengalaman yang diceritakan oleh Erik ini amat menggusarkan perasaan saya. Saya juga adalah seorang pemandu jalanraya..dan kadang-kadang saya terpaksa memandu melalui jalan-jalan berbukit yang tidak begitu terang...dan untuk sampai ke rumah, saya terpaksa melalui sebuah jalan yang berbengkang bengkok yang gelap.

Saya hanya menyangka..berhati-hati semasa memandu...adakalanya, orang berkata.."kita memandu dengan berhati-hati..orang lain pula lalai..tetapi kalau ada pula makhluk-makhluk begini yang menjadi penunggu di jalan..bagaimana pula?

Sahabat saya dengan rakan-rakannya sungguh bernasib baik kerana terselamat dari kemalangan ngeri itu tetapi mereka diberitahu oleh orang-orang kampung disana, malam sebelumnya..dan ditempat yang sama, 4 orang maut. Mereka ini yang terselamat bagaikan "pembayaran" kata mereka.

hah!...percaya atau tidak....saya tidak ada jawapan untuk itu!

5 comments:

cicak said...

makhluk-makhluk halus pun ciptaanNya juga kan. Tapi kalau 'roh bergentayangan' tu boleh dikategorikan makhluk halus ka aaa?

hati-hati di jalanraya o___O

HoneyBUZZin said...

Hi Cicak.....I'm scared too after listening to Eric's story...kindda chicken-out cos needed to drive on a dark lane especially at night. Hopeful nothing like that occur to e la... o___O

AnnieMing said...

So scary! Kalau berhati2 macamana sekali pun, kalau sudah kena 'kacau', memang inda selamat oh kan.. Palis2 jauh2..

HoneyBUZZin said...

Honey to Annie - Ya bah...so how to be safe...??? when u are extra careful..ada pulak ''barang2' kacau.....kin takut..

budiawanhutasoit said...

wah, berarti hantunya masih penasaran dan bergentayangan ya?
menakutkan juga apa yang telah terjadi sama sahabat honey si Erik.
mudah-mudahan tidak terjadi sama kamu honey..
take care sis...