Saturday, October 27, 2012

Kadar Jenayah menurun?..apa sudah jadi?

Selepas kejadian pencuri menceroboh di kawasan kami, semua penduduk mulai berhati-hati. Sebelum ditangkap, pencuri yang berstatuskan pendatang tanpa izin (PTI) telah menggugut kami. Katanya kami semua akan susah nanti.

Apakah patut saya marah? jawapan saya 'ya'

Apakah patut saya rasa tergugat? Anda berpendapat bagaimana?

Semalam saya telah pergi ke sinsuran kerana ingin membeli barangan untuk dibuat kraftangan. Semasa menunggu pemandu lain untuk keluar dari tapak kereta, saya terdengar kereta belakang membunyikan hon. Sebuah teksi jenis merah putih. Tiada kesabaran langsung pemandu itu.

Saya lantas memandu pergi dan berhenti sementara secara 'double park" berdekatan kereta lain. Apa yang mengejutkan, pemandu teksi yang berkulit gelap, bertrampilan seperti gaya seorang samseng memandu pergi sambil memberikan saya satu pandangan yang cukup marah dan tajam. Muka seorang penjenayah lagaknya. Langsung tiada ciri-ciri seorang tempatan!

Inilah yang cukup menghairankan. Mengapa orang bukan tempatan yang menjadi pemandu? Apa sudah jadi? Bukan sahaja teksi tetapi rata-rata pemandu bas di tempat ini pun bukan rakyat tempatan. Tidak percaya? Rajin-rajinlah turun 'padang'.

Dulu saya ada menulis entri berkenaan jenayah - JENAYAH - SESUATU YANG PERLU ANDA TAHU. Jadi hari ini saya menulis lagi beberapa perkara yang terjadi di tempat kita.

YANG PERLU ANDA TAHU...

1. Sekiranya anda meletakkan kenderaan di mana-mana, adalah baik sekiranya anda memandu kereta anda  secara 'reverse in'. Saya pernah mendapat email berkenaan ini. Adalah mudah untuk kita memandu pergi dengan segera sekiranya ternampak gelagat yang mencurigakan.

Terus terang saya beritahu disini, sekiranya kereta saya  dihalang depan belakang, memang saya tidak teragak-agak untuk merempuh terus orang itu. I'm serious. Don't dare me! Yang paling penting ialah keselamatan diri, kalau dirompak sahaja tidak apa...kalau dibunuh..apa macam itu?

2. Kadang-kadang dikereta kita terselit kertas kertas melanggan ini itu diatas cermin kereta ataupun dibelakang cermin kereta. Anda dinasihatkan supaya jangan mengendahkan kertas-kertas ini. Masuklah kedalam kereta anda lalu memandu pergi dengan segera.

Baru-baru ini ada seseorang menulis akan perkara ini di fesbuk dan dikatakan sebaik sahaja seseorang mengambil kertas yang diselit itu (dibelakang), maka ada yang datang mencuri bag ataupun memandu pergi kereta itu.

Pada mulanya saya tertanya-tanya jugak, sempatkah penjahat itu berbuat demikian? Tentu boleh! Itupun sekiranya anda menghidupkan enjin terlebih dahulu, meletakkan beg di sebelah tempat duduk yang kosong dan secara bebalnya turun dari kereta dengan enjin yang hidup dan mengambil kertas yang diselitkan di belakang kereta. Jelas?

3. Beberapa minggu ini heboh dengan cerita dimana ada kereta penjenayah yang menghalang mangsa dari luar pagar kawasan rumahnya. Si penjahat itu berpura-pura mengatakan keretanya rosak dan meminta segelas air kerana dahaga. Sewaktu mengambil air untuk keparat itu, beg yang tersimpan didalam kereta itu telah diambil.  Ada pula yang begitu mulia menjemput penyangak itu dan semasa mengambil air untuknya dari dapur, beg di rumah telah diambil pergi. Haisshhhh....Memang susah berbuat baik pada zaman ini.

4. Kes terbaru yang saya baca dari fesbuk ialah dimana semasa seorang ibu membiarkan anaknya keseorangan didalam kereta, seorang pembonceng lelaki yang tidak dikenali cuba membuka kereta itu melalui cermin kereta yang sedikit diturunkan. Apalagi ..maka menjeritlah budak itu sekuat hatinya.

Ibu budak itu begitu terperanjat apabila melihat lelaki yang tidak dikenali itu cuba membuka keretanya. Ibu yang pergi sebentar untuk mengambil anaknya yang lain yang tamat sesi persekolahan diseberang jalan itu mungkin tidak akan dapat melupakan peristiwa ini seumur hidupnya.

5. Sekiranya anda seorang pemandu yang baru mengeluarkan wang dari bank, teruskanlah perjalanan anda tanpa singgah dimana-mana. Memang tidak dapat disangkalkan lagi bahawa terdapat sindikit-sindikit diluar sana yang meneliti jadual perbankan seseorang.

Sekiranya anda biasa mengeluarkan wang pada hari-hari tertentu, ubah-ubahkanlah jadual waktu anda. Pastikan bulan atau hari pengeluaran wang anda berbeza beza dari masa ke semasa.  Anda juga disarankan supaya jangan membuat pengeluaran wang di tempat yang lengang. Elakkan dari membuat pengeluaran seorang diri ataupun melayan sesiapa sewaktu membuat transaksi di ATM. Dikatakan mereka ini bergerak secara berkumpulan dan bukan orang tempatan.

Kadar jenayah menurun?

Hanya anda sahaja yang dapat membuat penilaian ini.


Sometimes, when we think about it, we, the people, know better than our leaders. Most probably is we are the one who always have to face all these - Anonymous

5 comments:

Anonymous said...

Sometimes, when we think about it, we, the people, know better than our leaders. Most probably is we are the one who always have to face all these.

ChunB said...

Jenayah memang ada di mana-mana dan selalu dekat dengan kita. Need extra careful. Banyak orang berlagak amcan 'Angel' tapi sebenarnya syaitan. Berhati-hatilah selalu

Anonymous said...

Its pretty cool what blogging can perform. Connect you with all others.

de engineur said...

Kadar jenayah tidak menurun tetapi 'kadar tangkapan penjenayah yg menurun' pasti memberi gambaran statistik yg salah.

knalpot mobil said...

saya merasa kadar jenayah sudah jadi....so berhati hari dah...