Saturday, January 26, 2013

Kita memang tidak berdisplin!

Lama benar saya tidak bercerita. Terlalu banyak perkara yang bermain di minda saya. Perkara yang melibatkan hal isu semasa, terutamanya hal-hal bersangkut paut dengan kerancakan PRU13 yang sememangnya dijangkakan akan berlangsung tidak lama lagi. Begitu juga dengan isu PTI - Pendatang Tanpa Izin di Sabah yang seringkali menjadi topik hangat di laman maya.
Dalam kerancakan tuduh menuduh, saling salah menyalahi dalam arena politik ini, perkara kehilangan adik Williamlah yang paling merobek hati saya.

Apa yang ingin saya sampaikan kali ini adalah rasa kekesalan apabila melihat masih ada ibubapa yang tidak mengambil ikhtibar dari musibah yang baru-baru ini menghantui kita semua.

Tengahari tadi sewaktu saya sedang membeli belah di Tongs, Wisma Merdeka, saya amat terkejut apabila melihat masih adanya sikap sambil lewa sesetengah ibubapa yang membiarkan anak-anak kecil mereka berjalan sini sana tanpa pengawasan rapi. Saya cukup hairan!

Mengapa anak-anak kecil yang kurang dari 5 tahun ini dibawa juga untuk membeli-belah sekiranya tidak dapat diawasi dengan baik?

Apa yang saya lihat dalam kesibukan orang ramai yang membeli belah di situ tadi, ada seorang ibu begitu sibuk melihat baju-baju di rak pakaian. Saya berdiri bertentangan dengannya. Anak perempuannya yang berusia lingkungan 4-5 tahun itu merengek lama. Saya kurang pasti apa yang direngekkannya. Ibunya pula hanya membalas kata-kata anaknya itu tanpa menoleh sedikitpun kearahnya. Matanya hanya tertumpu pada pakaian-pakaian jualan murah yang dibeleknya. Perkara yang saya saksikan itu sekaligus menimbulkan perasaan gerun di hati.

Sampai bilakah kita akan baca di dada akhbar mengenai kehilangan seorang anak atau pembunuhan seorang anak lagi? Fikir-fikirlah...

(Pihak polis menggunakan anjing untuk menjejaki adik William yang hilang - gambar dari google) RIP Little William.

2 comments:

Belle Edwin said...

hah..this one realy open my eyes...im a mother myself..and i Promise myself, that im not even a sec to neglect my baby especially when do a shopping..thanks for sharing btw!

budakhutan said...

Setuju kak,
Hairan dan pelik dengan karenah sesetengah ibubapa / penjaga yang lebih ghairah untuk membeli-belah / berseronok tanpa menghiraukan anak kecil mereka.

Bila sudah terhantuk baru terngadah... ermmm