Friday, November 11, 2011

11.11.2011 ...Hanya dia....


(In remembrance of Tomi, Anne's brother - my friend)

Lama kita tidak bercerita. Hari ini dipilih oleh ramai pasangan untuk mendirikan rumahtangga, melafazkan cinta yang terpendam dan seribu satu kenangan yang tercipta. Segalanya terjawab, tiada lagi perasaan tertanya..mahupun jiwa yang setiap kala membara..

Saya masih ingat tahun itu, saya, Anne dan Halimah membuat biskut tart nanas. Sebenarnya biskut itu dibuat untuk dijual kepada pelanggan lama mama Anne yang menyambut perayaan Natal. Bau harum biskut bakar itu membuatkan saya teringat akan biskut "Famous Amos". Seluruh rumah Anne penuh dengan haruman mentega segar. Seronok juga membuat biskut bersama-sama, sambil membuat biskut..boleh juga bercerita.

Dan bukan itu sahaja tetapi kerana adanya Tomi, satu-satunya adik Anne yang berumur sebaya saya. Dia merupakan pemain bola sepak simpanan didaerah itu. Orangnya segak, tampan, tinggi dan berbadan olahragawan itu cukup mencairkan hati mana-mana perempuan. Tetapi kakaknya tidak tahu dan Halimah........begitu juga saya....

Setiap kali saya pergi ke rumah Anne, Tomi hanya melirik sekali sekala ke arah saya, dan tersenyum. Saya tidak mengendahkan dia. Anne adalah jiran dan rakan 'kamcing' saya, mana mungkin saya akan merosakkan persahabatan saya dengan menyintai Tomi dan sebaliknya. Mana mungkin! Saya tidak tahu akan perasaannya sehinggalah saya diberitahu oleh rakan baiknya, Nasir.

Saya juga berasa tidak selesa apabila seringkali bertemu dengannya ketika acara sukan MSS (Majlis Sukan Sekolah)di daerah kami. Ini adalah kerana saya juga adalah atlit di sekolah dan persaingan dalam acara sukan itu selalu diadakan di padang sekolah Tomi yang agak luas. Pening terus bila saya nampak kelibat Tomi. Maklumlah..lepas sekolah, tempat yang selalu saya lepak ialah dirumahnya. Parah!

Kadang-kadang saya ternampak ada seorang dua perempuan menghulurkan surat kepadanya..hehehe...zaman dulu-dulu, mana ada telefon bimbit? Zaman kami masa itu masih lagi zaman karang mengarang. Saya jarang bercakap dengan Tomi, begitu juga dia.

Tetapi pada suatu hari itu, saya diberitahu oleh Anne bahawa Tomi telah terlibat dalam satu kemalangan sewaktu dalam perjalanan untuk sesi latihan bola sepak. Dan apa yang paling menyedihkan saya sehingga ke hari ini ialah saya tidak berpeluang memulakan perbualan dengannya..walaupun sekali. Tomi tidak sempat diselamatkan.
Sedih juga saya apabila menulis akan ini...cerita lama tetapi banyak kenangan yang tersimpan di sanubari ini.

Sehingga hari ini, kakaknya tidak tahu, begitu juga Halimah...hanya saya yang tahu...
hanya saya..dan dia.....

1 comment:

AzwanRamli said...

zaman beredar...teringat zaman dulu2.Kalaulah boleh kembali.Pasti membawa akan kemanisan saja tapi ia berlalu walau pahit.