Tuesday, March 2, 2010

Sepuluh-3

Lama saya tidak menemuinya. Cuma malam itu, terasa lapar pula, jadi saya singgahlah
di tempat gerai kecil si Lucy. Saya sebenarnya jarang makan lewat malam, tetapi mungkin
bahang kepanasan di Kota Kinabalu begitu terasa, maka saya pun 'terlandinglah' di tempatnya.

Banyaklah kami bercerita...saya ada juga menanyakan kepadanya, mengapa menjalankan perniagaan sehingga begitu jauh malam, dan kadang-kadang sampai subuh? Tidak takutkah?
(...maklumlah..tempat kita nie banyak benar 'si-uikkk..' ' si - erkkk' ...dan 'si - huh!'...
(pembaca Sabah yang paham arr..)


Lucy cuma tersenyum senyum. Katanya kepada saya....

" ..susah betul oo mao mintak bayaran..sudah makan..sudah minum, derang inda mao bayar!

"Aikkk....mana boleh oo ini macam...mesti jugak mao bayar mah, kalu sudah makan minum" kata saya dengan penuh perasaan.

"hahaha..." macamana juga mao minta bayaran...kalu uda mabuk semua..." katanya sambil ketawa terbahak-bahak.

"Jadikkkk?"....tanya saya dengan mata terkebil-kebil.

"Ada abang minta bayaran...mati-mati derang bilang uda bayar..." kata Lucy.

Apa yang melucukan lagi ialah si-pemabuk yang makan minum tidak berbayar itu mengajak pula suaminya ber'gusti'. Kata si pemabuk .."
"..Sini ko..mari kita bertumbuk" katanya sambil jalan terhuyung hayang.

"hahaha.." ketawa lagi si Lucy. "Macamana pula mao bertumbuk..satu mabuk dan satu lagi tidak...?"

Seterusnya, Lucy juga menceritakan kepada saya tentang sepasang kekasih yang pernah singgah di gerainya juga. Pada mulanya, semuanya baik-baik sahaja..kemudian itu, terjadilah episod gelas terbang dan macam-macam lagi.

Lucy dan keluarganya hanya mampu berdiam diri sahaja memerhatikan tingkah laku pengunjung-pengunjung kedainya yang penuh dengan seribu satu ragam.

Saya sangkakan orang yang buka gerai ni yang paling senang cari duit....apa-apapun 'simple-simple' sahaja...bukan juga bermodalkan banyak. Tetapi disebalik kehidupan seorang peniaga gerai makan yang mencari nafkah pencarian di waktu-waktu sebegitu, ada juga cerita-cerita yang tidak berapa pula kita ketahui.

Walauapa-apapun..ini lah kehidupan. Mana mungkin kita tahu kalau tidak diberitahu? Hmmm...
Anda tentu ada cerita sendiri.

14 comments:

Uncle Greg said...

tu la yang jadi masalah kalu buat bisnes sepuluh-3 ni, macam-macam perangai manusia buli kita jumpa ... perlu pandai sediakan bouncer supaya teda yang berani buat hal :)

AngeL BeaR said...

paling sanang..bayar dulu baru minum...

Sang Cerpenis bercerita said...

mestinya sistem bayar dulu baru makan

HoneyBUZZin said...

Honey to Uncle Greg - uinaa uncle..sampai mao bouncer ka...hehehe..mana juga mao cari..kadai kupi kicil2 ja...cukup2 untuk 'cover' semua..

HoneyBUZZin said...

Honey to AngelBear - I did mention this to Lucy. She told me these 'pemabuk' keep on ordering 10-3 ..so susah dia bilang...
and then lupa lagi mao bayar......

HoneyBUZZin said...

Honey to Sang Cerpenis Bercerita - Hi fanny...sepatutnya begitulah ..tapi kalau selalu juga mampir...sudah jadi macam regular customer..aiyaa...susah juga mao bukak mulut demi bisnes..tapi bila minta juga bayaran...mula2 mereka beri, lepas dua tiga round minuman top-up..dia bilang uda bayar.
Headache bilang kawanku..

Wel^Beiolman said...

adaka jg mcm ni..hantar barang makan terus minta bayar la..kalu suda minum baru mau minta mimang tewas la..haha...pay when goods arrive ma..haha..I think the prob is org yang hantar..haha...main kumpul2 tp last2 inda teingat jg..haha

HoneyBUZZin said...

Honey to Wel - hi Wel..no time no blogwalk ooo...
Howru?
Itulah, I told her the other day, why don't u collect payment straightaway after placing the food la...? Lucy only sigh. I don't know why....

Uncle Lee said...

Hi Honeybuzz, guess doing business can be tough sometimes.
But thats one of the hiccups in life.
How you doin'?
Have a nice day, Lee.

rahma said...

Hi dear,
About the msg, no worry ok. And u take care. I wonder why sometimes people love to do those kind of thing. I wonder what benefit they get. Ya, of course i know u better even though we never met kan. U just ignore him ya and i will banned him!

btw, never been in a place where 'sepuluh-3' situation occurred but a friend used to tell the same story. besa la tu klu sdh mabuk kan.... :)

HoneyBUZZin said...

Honey to Sis Rahma - I don't know the person and why he does that..but that's not so much of my concern. But I regretted much when he misused my nickname and did not show respect to my blogger friends.

Anyway, u keep well..and stay beautiful.
regards.

HoneyBUZZin said...

Honey to Uncle Lee - yea..I guessed you are right uncle..I believed u hv much more experiences yet to be revealed.
I am fine, thank you and you keep well too sir! All the best!

cicak said...

Huiii waktu mama sa buka kedai minum dulu pun banyak btul kisah-kisah yang terjadi.

Dua perkara yang sa x buli lupa, ada satu urang tu (setau sa 'kaum' dia tu langsung x pandai minum) pandai-pandai pigi minum. Time tu mama sa teda di kadai. Tinggal sa (yang sebenarnya cuma limpas saja sana tapi kana suru tulung2 tinguk pula) dgn saturang 'auntie' tu saja.

Selepas minum tia berapa lama, mula lah dia minta puji cakap jenama-jenama minuman di sana 'tia cukup kick'. Skali dia nampak tu 'tumpung' bebaris dekat dapur, trus dia order. Tu 'auntie' cakap, "aik ko pandai minum ka ni" tu urang trus marah "saya ada duit bah!"

Baru segelas dua minum tu tumpung, sudah meracau-racau. Dia pandai pula panggil sa supaya ikut dia minum. Mula-mula sa inda pigi, tapi dia trus cakap "Saya order lagi tiga!"
Sa pigi la tempat dia sebab dia mula suda pukul-pukul meja.
Tia lama dia mo cari gaduh suda sama sa. Sa tia pula panas, sebaliknya sa terasa kesian dan lucu pula sebab tu urang cakap "Kalau ko sudah mabuk, ko tembirang ah" sama sa. Padahal manada sa ada minum. Lawak btul.

Penghujung cerita, pagi-pagi time sarapan mama sa cerita, ada orang kana jumpa di bawah tangga pakai santut saja. Dia lah tu. Telampau mabuk sampai kena samun tinggal seluar kecik lagi pun tia sedar.

Banyak lagi yang lucu dan banyak juga yang kin takut. Sekarang sa bersyukur la sebab mama sa tia buka kedai minum lagi. Aman skit.

HoneyBUZZin said...

Honey to cicak - arhahaha...best oo cerita cicak tentang mama buka kadai minum dulu..napa tidak tulis cerita cerita begini di blog...siok baca oo...inilah pengalaman ..
Itu urang tinggal santut ja...wakakaka...deii..kasian pulak sia dingar oo...biar tinggal santut tiapa..jan saja tinggal nyawa2 ikan...itu lagi bikin takut.
Bah tengkiu arr brader..selalu kongsi sorita sini..
Very nice experience...ko jan selalu moginum arr cicak...pelan-pelan...hehehe